čtvrtek 26. března 2015

RECENZE: Eleanor & Park

Krásný večer!

Dnes si dáme jen takovou "mini" recenzi na román, který jsem četla před dvěma týdny.

kosmas.cz

Příběh se odehrává v roce 1986. Šestnáctiletý chlapec jménem Park se snaží klidně proplouvat životem ve snaze na sebe co nejméně upozorňovat. Eleanor je jeho pravým opakem. S bláznivými vlasy, jedinečným stylem oblečením a svou váhou na sebe upozorňuje za každých okolností. Když si k němu jednoho dne přisedne ve školním autobuse, nedá se říct, že by z toho byl zrovna nadšený. Po prvotních nesympatiích se ale díky společných zálibách v komiksech a hudbě pomalu sbližují a zamilují se.

"Opravdu chceš, aby mě poznali?" zeptala se. "Jo," řekl. "Chci, aby tě poznali úplně všichni. Jsi můj nejoblíbenější člověk na světě."

 Kniha je zvláštně zajímavá. Nemá jednoho hlavního hrdinu, vypravěče, ale hned dva. Střídají se úseky vyprávěné Parkem a úseky Eleanor. Dost mě překvapilo, že je psaná ve třetí osobě, což byl upřímně zezačátku docela nezvyk, ale pak už mi to skoro nepřišlo.

Po přečtění anotace jsem se velmi těšila, ale bohužel mě kniha zase tolik nebavila. Nějak jsem se nemohla "dostat" do děje. Láska Eleanor a Parka mi přišla nudná, nezajímavá a moc jsem nevěřila, že jsou do sebe opravdu zamilovaní.

Ale abychom nebyli jen negativní - některé pasáže a dialogy byly moc hezké a místy dojemné. Některé výroky byly kouzelně romantické, ale pořád ne klišé.


Abych to shrnula - není to špatná kniha, ale v tomto žánru se dají nalézt daleko lepší.


HODNOCENÍ: 75 %

Autorka: Rainbow Rowellová

Originál: Eleanor & Park

Rok vydání: 2014

Počet stran: 328

Nakladatelství: YOLI


Znáte knihu? Nebo jste dokonce četli? Pochlubte se se svými názory v komentářích!
Užijte si nadcházející víkend! :)

M.

4 komentáře: