pondělí 2. března 2015

NP: Povinná knihomolská výbava

Krásný pondělní večer!

Co prostě musí mít každý správný knihomol? A máte VY tu správnou knižní výbavu? :)

Zdroj

ZÁLOŽKY,   ZÁLOŽKY,   ZÁLOŽKY!!!

Obecná definice předmětu: Záložka je malá věc, která obvykle slouží hlavně sklerotikům k tomu, aby věděli, na které stránce skončili při četbě knihy. Její funkčnost a existence je velmi diskutabilní, neboť existují dva tábory lidí. První tábor záložky miluje a nedokáže si představit, že by bez nich přečetl knihu. Lidé, patřící do tohoto tábora se často dostávají do spárů nejrůznějších psychických nemocí, neboť musí každou knihu přečíst na ex, nemají-li záložku. A že ji obvykle nemají, neboť jsou to většinou sklerotici. Druhá skupina lidí je naopak těchto problémů ušetřena, neboť záložky nepoužívá a dokonce jimi pohrdá. (Převzato z necykolpedie.wikia.com)

Charakteristika: Povinnost číslo jedna! Pokud kterýkoli knihomol nemá záložku, tak… je jako voják bez helmy, kuchař bez zástěry nebo učitelka bez červené propisky. Obešel by se bez ní, ale není to prostě ono...

Prý existují bájní lidé, kteří údajně záložky nepoužívají a číslo stránky, kde skončili, si pamatují. Já říkám: Nesmysl! Takový tvor zkrátka a dobře nemůže existovat! (Pokud ale skutečně žije a vy ho třeba znáte, ihned jej ohlaste na policii, může být pro ostatní občany nebezpečný!!!)

I když já jsem zase spíš trochu jiný extrém – oficiální diagnóza: Záložkový maniak. Často se v mé knížce nachází ne jedna, ne dvě, ale rovnou nespočet záložek! A všechny do jedné využiji. Na co?  

Když čtu nějakou knihu plnou zajímavých myšlenek, části, které mě zaujaly, si prostě založím. Pak si vezmu svůj Citátový zápisník a všechny poučky a útržky příběhů si zapíšu. Ano, jsou to věty vytržené z kontextu a za chvíli nebudu vědět, proč jsem si zapsala zrovna je, ale vím, že se mi z nějakého důvodu líbily, a proto mají v mém Zápisníku své místo... A tak si žijí náhodné úryvky svůj další život.

Dělení: Existují dvě velké skupiny záložek - Vznešené dámičky a Improvizovaní žebráci. Ty se dále dělí na další podskupiny. Pojďme si teď jednotlivé druhy záložek postupně projít.

Vznešené dámičky jsou krásné (a často cenné) záložky. První podskupinou jsou Prodejné dámičky. Ty najdete v každém lepším obchodě s literaturou (nejčastěji někde u pokladny). Jsou to ty "roztomilé", "krásné" a "tuhle rozhodně musím mít" záložky plné "naprosto kouzelných" štěňátek, koťátek, kuřátek, krokodýlků a morčátek, případně nápisů: Nejlepší knihomol na světě, Kdepak máš brýle, babičko? nebo Pokud je kniha v této poloze /, znamená to, že čtu; pokud je v této poloze _, znamená to, že spím - v obou případech nerušit!!! Ha, ha - jak roztomilé a originální... Jestli to tobě, bystrý čtenáři (řečeno rozhodně bez dávky ironie), ještě nedošlo, Prodejné dámičky bytostně nesnáším!

Zdroj - ano, KAŽDÝ musí mít hedvábnou záložku...


USS (neboli UdělejSiSám) dámičky - zde název mluví sám za sebe. Hodiny a hodiny, strávené nad barevnými papíry, pastelkami, lepidlem, třpytkami, fixy, obrázky a dalšími serepetičkami, jsou naprostá ztráta času. Ano, budete mít vlastnoručně vyrobenou záložku (jé, vy jste tak šikovní!), budete na ni pyšní, nejspíš ji ukážete každému, kdo bude jen trochu ochoten se dívat, a pak jednou... Někde ji odložíte, zapomenete, polijete čajem, utopíte v moři, necháte ve vlaku (který jede do New Yorku - když budete mít štěstí. Když ne, skončí někde v Himalájích nebo v bažinách Amazonského pralesa), případně vám ji sežere váš domácí mazlíček (od roztomilého pejska počínaje, naštvaným bratrem konče). A můžete začít znovu. Hodně štěstí!

Zdroj


Pokud to ještě stále někomu není jasné, já osobně Vznešené dámičky nemám moc v lásce. Ať už Prodejné nebo USS (na které stejně nemám trpělivost), místo v mém knihomolském životě nemají. Těch pár exemplářů (které ještě nesnědl můj bratr) mají útulný domeček na dně šuplíku. Jsou tak krásné, že se bojím, aby je neunesla ruská mafie...

Druhou velkou skupinou jsou Improvizovaní žebráci. To je obrovská skupina plná účtenek, (ne)platných jízdenek, očkovacích průkazů, studentských průkazů, občanských průkazů, nákupních seznamů, fotek, peněz (plus jako bonus příjemné překvapení, když při čtení náhodně objevíte stovku), poznámek z biologie, popsaných papírů (které samozřejmě za chvíli potřebujete a nemůžete si vzpomenout, do které knížky jste je sakra dali - věřte mi, osobní zkušenosti), reklamních letáků, kartiček na obědy, vizitek a obalů od čajů. Tyto malé střípky vašich čtenářských dní nenahradí ani ta nejnádhernější Dámička!

Zdroj


Závěrečné upozornění: Jen největší BARBAŘI si stránku, kde skončili, zakládají jídlem (kvalitně zplesnivělá šunka je překvapení, na které vskutku nezapomenete), ohýbáním rohů knížky (toho, kdo to udělá, jsem připravena zavraždit), případně spodním prádlem své milenky...

...

A to je z tohoto Náhodného pondělku všechno. Doufám, že jste si osvěžili (případně doplnili) své znalosti o tom magickém záložkovém umění. A víte co? Napište mi, kterou skupinu preferujete - Vznešené dámičky, Improvizované žebráky, či jste knižní barbaři a nestydíte se za to?

Mějte krásný týden a ve čtvrtek se můžete těšit na další recenzi!
V.

P. S.: 5 vět na pokračování (6/20)

Na konci každého náhodného pondělku bude 5 vět. Dlouhé, krátké, veselé i smutné, to je jedno. Po 20 týdnů zde bude 5 vět, které spolu pramálo souvisí, ale na konci stvoří takový příběh, až vám bude tuhnout krev v žilách.

Předchozí díly v předchozích Náhodných pondělcích.

Dnes jdu poprvé do práce. Nenávidím tu mrchu – pokusila se mě otrávit! Přísahám, že jestli ji dostanu pod ruku, uškrtím ji!!! Počkat, počkat, kde je moje snídaně a teplý čaj? Kde jsou vyprané ponožky a vyžehlená košile?? 

10 komentářů:

  1. Úžasný článek! :)
    Teď už jsem spíše sklerotik, ale bylo období kdy mi nedělalo problém si číslo stránky pamatovat.
    Vznešené dámičky a Improvizovaní žebráci - tak tady preferuji Prodejné dámičky, na USS dámičky nemám ani fantazii a ani čas a trpělivost, stejně by to skončilo v koši :D.. a žebráci se vždycky hodí, když není nic jiného po ruce..
    Barbar rozhodně nejsem, to bych nemohla té knížce udělat a ani já bych to nepřežila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!
      To já jsem sklerotik odjakživa - čísla prostě nejsou mí kamarádi :)
      V.

      Vymazat
  2. Já jsem ve skupině Kancelářská krysa, případně ještě Deka dobrá
    nebo Plavu znak.
    Kancelářské krysy jsou záložky typu post-it papírky a takové ty kancelářské papírky/samolepky, co si dávají lidi do diářů k důležitým schůzkám. Lepí to, nevypadne to na člověka a drží to dlouho. Jo a v jednom balení je těch papírků hafo a můžou vypadat klidně i jako koťátka, králíčci atd.
    Deka dobrá = Ležím v posteli, případně si čtu na neustlané posteli a musím náhle odejít a Kancelářská krysa je mimo dosah ruky. V tom případě si knihu založím rohem deky.
    No a když není deka, tak si kniha zaplave naznak. Totiž otočím ji otevřenou hřbetem vzhůru a nechám ji ležet rozevřenou na stránce, kde jsem skončila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak to mě pobavilo! vůbec mi nedošlo, že to také dělám.. Takže je tady mnohem více druhů!!

      Vymazat
  3. Miluju záložky. Vážně zbožňuju. A tím myslím ty pravý záložky (neboli Vznešené dámičky), ne libovolnej papírek, co najdu po ruce. (I když, když si do vlaku vezmu novou knížku a zapomenu na záložku, vrazím do knížky jízdenku, ale to je pro mě improvizace, ne záložka, a doma ji co nejdřív za opravdovou záložku vyměním.) Mám hromadu záložek z Book Depository, pár koupenejch (prakticky zásadně obrázkový, nápisy obvykle neberu, ale jsem úchyl na kreslený obrázky), pár darovanejch... Můj poslední úlovek je dokonalá malovaná záložka, co jsem si v pátek koupila ve Vídni. A pak vždycky strávím věčnost tím, že se snažím vybrat ke knížce, co se chystám rozečíst, záložku, co s ní bude nějak korespondovat. A všechny je střežím jako oko v hlavě, takže SNAD nehrozí, že bych je někdy ztratila nebo úplně zničila... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě obdivuju! A líbí se mi zvláště to, jak si ke každé knížce bereš ideální záložku.. Úplně to vidím.. Ale tak nějak toho asi nebudu schopna :/ V.

      Vymazat
    2. No, ono to není tak skvělý, když už dobrý tři minuty stojíš a přehrabuješ se záložkama. =D Přinejhorším beru aspoň ty barevně ladící... =D

      Vymazat
    3. Jak to vidím, tak ty potřebuješ aspoň tak pět záložek v barvách duhy. :)

      Vymazat
  4. Tohle je naprosto skvely a vtipne podany clanek. :)

    Ja osobne patrim do skupiny 'improvizovani zebraci' a me zalozky jsou vetsinou z kusu papiru vytrhnuteho ze sesitu. :D Ale driv jsem si je vyrabela teda.
    Ale jinak mam napsanou stranku, kde jsem skoncila, na blogu, vetsinou, takze ani zalozku nepotrebuju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Napsat si to na blog také není vůbec špatný nápad! Ale mně by byl asi k ničemu, protože si většinou čtu v autobuse nebo na jiných místech, kde nemám připojení na internet... :) V.

      Vymazat