sobota 5. září 2015

Blogtour Rudý kapitán 2/6: NEZASTAVITELNÝ HRDINA DÁNOVEK

Bez Richarda Krauze by byl svět dánovek prakticky o ničem. Je to hlavní hrdina, který bez mrknutí oka (no, možná s jedním malinkým nebo se dvěma) vyřeší všechny zapeklité vraždy. Dále se dozvíte něco málo z jeho imaginárního života...




Pokud jste přečetli všechny dánovky, nic nového se v článku nedozvíte. V příbězích se totiž jako druhá linka odehrávají části Krauzova života. Z nich pak lze sestavit jeho život jako puzzle.

Richard Krauz není žádný ostřílený policista, ba naopak - je to zelenáč, ale velice rychle se učí, nebojí se a umí riskovat. Jeho kriminalistická kariéra začíná v roce 1988, kdy v knize Uzel vyřešil svůj první případ. V Bestii vypátral sériového vraha, což z něj udělalo váženého člena týmu. Ovšem v další knize - Básník - svou pověst ohrozil, když vyšly najevo jeho milostné pletky. A v Rudém kapitánovi? Prozradím jen to, že opět projeví své nejlepší vyšetřovací schopnosti a setkáme se nejen s ním, ale i s Eduardem Burgrem a dalšími spolupracovníky.
Fotka z připravovaného filmu

Není starý, ale kolik mu je, můžeme jen hádat. Vždyť se to každý rok (a v každé knize) mění! :) Má rodinu - milující manželku a dceru. A taky pěknou řádku milostných avantýr. Nicméně si myslím, že se po Básníkovi poučil. (A pokud ne, nevím, jak jinak by se mu mělo vysvětlit, že podvádět manželku není dobré...). Kouří, pije, nadává. Svým způsobem se mi to na něm líbí. Ukazuje to, že není žádný superhrdina, ale normální člověk se všemi lidskými slabostmi a zlozvyky.

Jaký je? Ctižádostivý. Cílevědomý. Odhodlaný. Neúnavný. A milující pravdu. Díky těmto vlastnostem se z Krauze stal pravý detektiv a ze čtení (pro mě) skvělý zážitek. A jaký je dále? Uvěřitelný a lidský. A nezbývá než se ptát - kolik z něj je sám autor a kolik je toho vymyšlené?

V.


P. S.: Pokud vás zajímají další články o Dominikovi Dánovi a jeho tvorbě, může navštívit již napsané:

recenze knihy Básník - ZDE
netradičně pojatý životopis Dominika Dána - TADY

nebo se těšit na další články Blogtour :)

Žádné komentáře:

Okomentovat