čtvrtek 5. února 2015

RECENZE: Zmizelá (G. Flynn)

Román Zmizelá…

„Cože? Zase zamilovaný román??“ říkáte si.
Vyvedu vás z omylu – tady žádnou romantiku nehledejte. A pokud ji najdete, tak máte pěkně zvrácené představy o romantice!

Takže ještě jednou: Román a THRILLER Zmizelá – kniha, která vás nenechá klidně spát a která je tak napínavá, že se prostě neodtrhnete!



Zmizelá od autorky Gillian Flynn vyšla v Česku v roce 2013 v nakladatelství Knižní klub. Má 533 stránek. Na fotkách je kniha s filmovou obálkou - 2. vydání.

První, co musíte vědět, je, že kniha má těžký děj na popsání a přitom na neprozrazení důležitých částí. Proto se omlouvám, pokud v následujícím odstavci najdete jakýkoli spoiler, budu se snažit, aby tam nebyl.

Celá kniha se točí okolo dvou postav - Amy a Nicka. Jsou to manželé, kteří se poznali v New Yorku, ale po pár letech se museli přestěhovat do malého městečka Severní Kartágo. Manželství už není takové, jaké bylo ze začátku a přesně na den pátého výročí Amy zmizí neznámo kam. Kde je? Byla unesena? Utekla? Zavraždil ji někdo? Stop a možných důkazů je spoustu, a proto (podle pravidla Za všechno vždycky může manžel) je hlavním podezřelým z vraždy Nick - tedy, bude, hned, jak se najde tělo. Tak si to alespoň představuje policie. Ale jak je všeobecně dobře známo, ne vždy je všechno tak, jak si představujeme... Zároveň díky deníkovým zápiskům pomalu poznáváme Amy. 

Kniha je rozdělena na tři části - každá úplně jiná a každá vás donutí měnit názor na celou situaci a na postavy. Když zde vyjádřím svůj osobní názor, Nick mi byl od začátku celkem ukradený. Věřila jsem, že je (s odpuštěním) hajzl a (do)teď (ne)jsem úplně přesvědčena o opaku. Zato Amy! Tuhle ženskou jsem ze začátku nenáviděla! (Upřímně, bála jsem se, že jednou dopadnu úplně stejně jako ona..) Pak jsem ji začala milovat a nakonec? Úplně se mi zhnusila... Ale naprosto mě uchvátila schopnost paní spisovatelky naprosto rozlišit mužský a ženský svět. Takže, klaním se!

Knihu Zmizelá napsala americká spisovatelka Gillian Flynn v roce 2012. Zatím stvořila tři knižní počiny a Zmizelá byl zatím nejúspěšnější. V roce 2013 získal cenu Specsavers National Book Award.


V minulém roce byl podle knihy natočen i stejnojmenný film (režie: D. Fincher). Zatím jsem ho neviděla, ale má celkem slušné hodnocení, tak se na něj podívám a v dohledné době můžete očekávat BATTLE: Kniha vs. Film :)




Mně osobně se kniha moc líbila. Jak jsem říkala na začátku, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Čte se velice dobře a, i když má přes 500 stránek, měla jsem ji přečtenou za pár dní. Mohu tedy jen doporučit! Ale upřímně, myslím, že mladším čtenářům (řekněme pod 15 let) toho moc nepoví...

Vše, co mělo být řečeno, (myslím) řečeno bylo, takže je čas na závěrečné hodnocení:

Mé hodnocení: 90 %

A co vy? Četli jste knihu? Líbila se? Určitě se vyjádřete v komentářích :)

Mějte krásný týden!
V.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, i když musím říct, že mě kniha až tak nenadchla. Byla dobrá, ne že ne, ale nějak jsem po všech těch nadšených ohlasech čekala víc. Nejvíce mě nadchl závěr, ten byl podle mého nejlepší jaký mohla autorka zvolit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, velice mě to potěšilo! :) Já thrillery nečtu až tak často, možná proto se mi tak líbil..

      Vymazat