čtvrtek 19. února 2015

RECENZE: Seznam mých přání

Krásný čtvrtek!! 
Komu chyběla má recenze?? Nikomu? Hm.. Tak nic, stejně jsem vám jednu napsala.. :)

Tentokrát na román Seznam mých přání
Před dalším čtením se zamyslete. Co byste udělali vy, kdybyste vyhráli osmnáct miliónů euro? To se totiž hrdince stalo. A jak si s takovým pohádkovým bohatstvím počala ona?



Jocelyne Guerbettová je starší žena, která si žije svůj (někdo by řekl nudný) život. Má manžela, který ji láskou zrovna nezahrnuje, děti rozprchlé ve světě, malou galanterii a svůj blog o pletení, háčkování a šití. Nemá míry 90-60-90, ale přijde si krásná. V čem je výjimečná? Má neuvěřitelné štěstí. Nebo smůlu, záleží na úhlu pohledu. Jak malá je šance, že hned poprvé otěhotní? Jedna ku sto tisícům? Ano, otěhotní! Jaká je šance, že se její třetí dítě při porodu udusí? Jedna ku miliónu? Udusilo se. A jaká je šance, že hned při první sázce vyhraje osmnáct miliónů euro? Jedna ku.. miliardě? Vyhraje. Tak začaly události, o kterých by Jo nikdy neřekla, že se můžou stát... Přeci jen kdo by nechtěl tolik peněz? A co jsou lidé kvůli penězům ochotni udělat?

Vždyť běžná, drobná přání se týkají právě toho, co potřebujeme. Vždyť do zítřejšího dne, do pozítří, do budoucnosti nás přenášejí právě drobnosti, které musíme udělat. Na to, že příští týden budeme ještě naživu, se můžeme upínat právě díky myšlence na drobnou hloupost, kterou si koupíme. 
(G. Delacourt, Seznam mých přání, 102) 
Grégoire Delacourt je francouzský spisovatel a majitel reklamní agentury. Narodil se v roce 1960, ale svoji první knihu vydal až v roce 2011. Šlo o autobiografický román Rodinný spisovatel, který získal několik  prestižních cen (například cenu Marcela Pagnola). Na svůj úspěch navázal romány Seznam mých přání a Na první pohled, který v Česku vyšel minulý rok. 



Knížka je velice tenká, vhodná k odpočinku nebo na cesty. Nemá nijak náročné téma ani děj a po mých minulých knihách, co jsem četla, mi přišla i nudná. Ale díky stylu psaní pana spisovatele, jsem měla pocit, jako když se doopravdy nacházím v levandulí provoněné, slunné Francii a ne v šedé a podmračené Plzni... 

V knize nenacházejí jediné uvozovky! Přímá řeč je volně vmísena mezi zbytek a to je někdy (v dialozích!) více než nepříjemné...

Něco mi tam strašně vadilo. Nejprve jsem nemohla přijít na to, co to je, ale došla jsem k názoru, že je to tím, že to psal muž. Prostě v některých chvílích jsem si říkala: "Cože?? Toto by žena (podle mě) nikdy neudělala!!!"

Knížka se mi nelíbila. Jediné, co ji omlouvá, je, že jsem ji přečetla za tři hodiny... 


Mé hodnocení: 45 %

Román napsal G. Delacourt, v Česku vydalo nakladatelství Host v roce 2013. Kniha má 150 stránek.

A co vy? Četli jste ji? Nebo něco od tohoto spisovatele? Jak se vám líbila? Povídejte! :)

Mějte krásný zbytek týdne, však ten pátek rychle uteče a bude zase víkend. A o něm si můžete přečíst i Seznam mých přání, pokud vás zaujal!

V.

2 komentáře:

  1. četla jsem na ni recenzi už včera, nějak se tato kniha rozmohla...ale nějak mě teda vůbec neláká...a i obálka je strašná..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě se bez přečtení této knihy obejdeš... Prakticky nic ti nedá.. Naopak máš víc času na přečtení něčeho, co za to stojí :-) V.

      Vymazat