čtvrtek 1. ledna 2015

RECENZE: Dýchání pod vodou

Ahoj všichni!

Vítám vás na našem blogu v roce 2015! Doufám, že jste si užili Silvestra a Vánoce - já tedy určitě! :)

Dnes jsem tu s románem Dýchání pod vodou od spisovatelky Alex Flinn, která je zároveň autorkou bestselleru Netvor nebo Hvězda.




bux.cz






Anotace:

Nick je jedním z vyvolených. Studuje vysokou školu, je inteligentní, oblíbený, bohatý. Lidé si myslí, jak snadný má život. Až na jednu věc. Nick nikdy nikomu neřekl o otcově násilnické povaze. Když se Nick setká s Caitlin, myslí si, že se všechny jeho problémy vyřeší. Caitlin má všechno, co Nick kdy chtěl - je krásná, talentovaná a miluje ho. Najednou se všechno změní. Nick se musí smířit s tím, že mu jeho otec dal víc než jen zelené oči a peníze. V trýznivé cestě sebeobjevování se Nick dozví pravdu o sobě samém - věta "jaký otec, takový syn" v sobě může skrývat i cosi děsivého. 



Příběh začíná 5. ledna u soudu, kde se šestnáctiletý Nick Andreas ocitl, když uhodil svojí přítelkyni Caitlin. Během celého jejich vztahu Nick pravidelně Caitlin urážel a shazoval ji a to i před kamarády. A jednou ji dokonce uhodil. Caitlin to i přesto snášela a s Nickem zůstala, protože ho milovala . Až do toho osudného večera, kdy se Caitlin rozhodla vystoupit a zazpívat před spolužáky na přehlídce...

Pro Nicka soud nedopadne moc dobře. Nesmí se ke Caitlin přiblížit, mluvit s ní ani jinak komunikovat, jinak mu hrozí vězení.  Navíc musí 6 měsíc docházet na sezení o domácím násilí. Soudkyně mu ještě nařídí psát si deník, kde nás Nick seznamuje s historií jeho vztahu s Caitlin a také se vztahem ke svému otci.

Aby toho nebylo málo všichni jeho přátelé, dokonce i jeho nejlepší kamarád Tom se k němu postaví zády a opustí ho. Z oblíbeného kluka se tak stává totální outsider.


"Můj život není dokonalej. Ty to víš, že není. Říkal jsem ti to."                                       "Z mýho pohledu je sakra dokonalej."
Knížka se četla dobře, je velmi zajímavá. Na začátku  jsem fandila Nickovi a přála mu, aby se mu podařilo získat svou lásku zpátky. Čím víc jsem se ale dostávala do děje, tím víc se ale ukazoval v pravém světle - majetnický, zlý a hrubý. Přesto je ale v průběhu knihy vidět jeho změna a uvědomování si, jaký je. Myslím si, že člověk se dokáže změnit, když bude chtít a Nick si uvědomuje, že nechce být jako jeho otec. Uvědomuje, jak moc Cat ublížil a že už je jen malá šance, že by mu odpustila a dala mu druhou šanci. Ale nikdy neříkej nikdy.


Knížka se mi moc líbila. Dýchání pod vodou byl první román, co jsem od této spisovatelky četla. Už se nemůžu dočkat, až si přečtu Hvězdu, což by mělo volně navazovat na Dýchání pod vodou. 


HODNOCENÍ: 90 %

Autorka: Alex Flinn

Originál: Breathing Underwater

Počet stran: 214

Rok vydání: 2013



Určitě mi dejte v komentářích vědět, jestli jste román četli a jak se vám líbil. ♥
A jestli jste ještě nečetli - myslíte, že se Nickovi podaří získat Caitlin zpátky?

Přeji vám všechno nejkrásnější do nového roku 2015! ♥

M.

3 komentáře: