pátek 22. dubna 2016

PŘEČTENO V BŘEZNU: V KNÍŽKÁCH NEMÁM RÁDA TLUSTÉ LIDI!

No vůbec se nekoukejte na datum! Poslední dobou si říkám, že bych si rozuměla mnohem více s lidmi ze středověku. Dnes, v éře internetu a informací starých pět minut, si připadám vyloženě zpomaleně :D Ale vůbec si nevšímejte toho, že bych měla psát spíše Přečteno v dubnu (to stejně bude hodně rychlé..), a užijte si mé nadšení i zklamání z knih přečtených v březnu...




ŘEKY LONDÝNA

Peter Grant je začínající policista, nezkušený, nenadaný a předurčený k tomu, aby až nadosmrti seděl za stolem plným formulářů a papíroval a papíroval. To je přeci také záslužná práce! Někdo takový musí být, aby jiní lidé (jako například jeho kamarádka Leslie) mohli honit po světě zloděje a vrahy. Ale zasáhne osud, Peter odhalí své kouzelnické schopnosti a přidá se ke kouzelnické policii (sbor o dvou lidech - počítáno i s Peterem). A tím se vše změní. Už žádné papírování! Bude honit duchy a potkávat bohy řek (co jsou vlastně hubené a dlouhonohé černošky)!

Má očekávání: Londýn, Harry Potter (slibovali to!!!), policie, vraždy... 
Realita: duchové, složitosti, kouzlení, řeky a úplně nový svět.

A Harry Potter tam ani nechyběl. Dobře, možná trochu kecám. Fakt jsem se na Harryho těšila... Byl to velice chytrý marketingový tah, zapojit do reklamy nejslavnějšího kouzelníka, ale já si myslím, že to knize spíše uškodilo. A určitě nejsem jediná, kdo doufal, že se tam objeví alespoň jeho jméno.

Knihu jsem přečetla, ovšem jen s vypětím snad všech sil. Nějak mě nezaujala, urban fantasy je další žánr, který mi nesedl. Příběh mi přišel celkem složitý a upřímně i dost šílený. Žádná z postav mi nepřišla zajímavá, ani jednu jsem si neoblíbila. Knihu tedy spíše nedoporučuji. 

V březnu vyšlo pokračování Měsíc nad Soho a ačkoliv příběh začínající ukousnutým penisem vypadá zajímavě, asi si tento zážitek nechám ujít. Hm, teď jsem zjistila, že to o tom ani není, takže zaprvé netuším, co tahle dějová linka na posledních dvou stránkách dělala, zadruhé to prohlašuji za hodně trapné, protože je to podle mě skvělý začátek knížky a zatřetí tu předchozí větu nebudu mazat, protože se mi vážně líbí!


Mé hodnocení: 20 %


POD ROUŠKOU NOCI

Další přečtenou knihou byla Pod rouškou noci - gangsterka z 20. let z Ameriky. Ta mě bavila mnohem víc, ostatně si to přečtěte v recenzi. Je to příjemná, oddechová četba, život mi naruby ale neobrátila (ne, skutečně jsem se nestala mafiánský boss). 


Mé hodnocení: 65 %



BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA

Následovala opět jedna kniha k maturitě. Báječná léta pod psa jsem viděla před několika lety jako film, který se mi nelíbil, a tak jsem v doufala v sílu knihy. No, co k tomu říct. Já to nepochopila, a tak mě kniha nebavila. Já nejsem tak mladá, abych si neuměla představit, jak se tady žilo před několika desítkami let. Teoreticky. Já to totiž neumím. I když se snažím - čtu knížky, koukám na filmy, dávám pozor při hodinách dějepisu, ale stejně mi nejde si představit každodenní život za komunistů. Což je v této knize poněkud stěžejní. 

Kvido je už od narození neuvěřitelně inteligentní a nadaný. Čte, píše a chytračí ještě dříve, než vůbec překročí školní práh. V knize popisuje život svůj i své rodiny, všechny strasti i slasti dětství a dospívání v komunistickém Československu. Některé příběhy jsou veselé, či úsměvné, jiné smutné, ale to je i samotný život.

Mně se líbil spisovatelův styl psaní, který rozhodně musím vyzdvihnout. Příběh i postavy již byly slabší (a došla jsem k zajímavému závěru - nemám ráda v knihách tlusté lidi. Možná lehce pokrytecké, ale.. prostě.. prostě je tam nemám ráda!)


Mé hodnocení: 20 %




VŠECHNY STARÉ NOŽE

To bylo tak: pondělí ráno, v 9:10 hodin jsem se rozhodla, že si chci něco přečíst, u něčeho si odpočinout. Zaběhla jsem do knihovny a hledala hezkou knížku. Už jsem to skoro vzdávala a smiřovala se s neúspěchem, když jsem našla Všechny staré nože. V rychlosti jsem si ji půjčila, sedla si do kavárny a dvě hodiny si četla. A pak jsem celý den četla. A večer bylo dočteno. Nemohla jsem ji zavřít, částečně proto, že byla velice čtivá, částečně z toho důvodu, že jsem chtěla prostě někam utéct...

Celá kniha se odehrává během jednoho dne, během jedné večeře, jednoho rozhovoru muže a ženy. Byli to tajní agenti, nejlepší přátelé, milenci, dokud se před mnoha lety neodehrál TEN den pro oba z nich katastrofický, den, kdy jednu akci nezvládli a kdy se navždy ve zlém rozešli. Neviděli se léta, až do oné večeře, kdy si měli vše vyříkat. Odkrýt svá tajemství. Vyložit karty na stůl. 


Téma knihy - špionáž, tajní agenti, nebezpečí - mě zaujalo jako první. Kromě Jamese Bonda žádného jiného agenta neznám, tak mě to zajímalo, jak to v jejich světě funguje, když si odmyslíte uši a charisma Daniela Craiga. A výsledek?

Já nevím. Nejspíš krajní rozčarování. Kniha byla čtivá, o tom žádná. Krátké kapitoly nutily číst dál a dál, touha dozvědět se, co se stalo tak hrozného, že se kvůli tomu Cecilia odstěhovala na jiný kontinent, snad ještě víc. Ale většina knihy byla o ničem. Zamotávala se takovým způsobem, že už jsem se do konce knihy nerozmotala. Konec byl rychlý, akční a úderný, což oceňuji, nicméně nevysvětlil vše. Nebo jsem to prostě nestihla postřehnout.

Já z této knihy nejsem nadšená, hodnotím ji jako slušný průměr. Ale autor mě zaujal, a tak už na mě v knihovně čeká jeho údajně nejlepší kniha Turista. Tak uvidím, třeba zlepší mé ne úplně skvělé první setkání s Olenem Steinhauerem.

Mé hodnocení: 50 %



PĚT


Thriller Pět sliboval vraždy, kusy lidských těl v keškách, násilí, krev a prostě všechno, co hledá citlivá duše jako ta moje, když má sama chuť vraždit (obrazně řečeno samozřejmě). Funguje to jako skvělý uklidňovací prostředek. Teoreticky. Většinou.


Příběh začíná, když se na pastvině najde mrtvá žena, která má na nohou vytetované souřadnice. Jak pokračuje? Dám vám osm vteřin na přemýšlení.
...
Osm.

Nejspíš to pokračuje přesně tak, jak si myslíte. Jdou na místo, které ukazují souřadnice. Najdou tam kus těla. A další souřadnice. A na nich další kus těla. Díky moudrému zásahu Boha či redaktora a stránkového limitu to nejde úplně do nekonečna, ale stejně to u třetí kešky začíná být lehce nuda. 

Další kniha, která slibovala víc, než mohla splnit. Nelíbila se mi už jenom tím, že jsem na vraha přišla sama asi ve 3/4 knihy... Celkově je to velice jednoduchý thriller se špatně zpracovaným, ale dobrým nápadem. 

Mé hodnocení: 30 %


Březen nebyl na knížky chudý co se týče kvantity, ale kvalita dosti pokulhávala. To mě celkem mrzí, protože jsem se na všechny tyto knížky těšila. Duben zatím vypadá úplně obráceně, tak se těšte na další článek!

A co vy? Četli jste některou? Jak se líbila vám?

Mějte se krásně, usmívejte se a užívejte si jaro!

V. 

9 komentářů:

  1. Zatím jsem nečetla žádnou z nich, ale chtěla bych Řeky Londýna.

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně jsem narazila na někoho, komu se Řeky Londýna také zrovna moc nelíbily. Čekala jsem rozhodně víc. Navíc ty vulgarismy a nevhodné výrazy se do knihy nehodily, byly tam, alespoň pro mě násilně vtlačené.

    OdpovědětVymazat
  3. víc takových článku o knihách ! baví :-)))

    super článek tešim se na další ! mrkni určitě i ke mě : http://styleworldbypetra.blogspot.cz/2016/04/vyberes-si-to-anebo-to-wouldyourather.html

    OdpovědětVymazat
  4. Ano jednu z nich jsem nečetla... Vlastně možná o Báječná léta pod psa jsem se možná kdysi pokusila, protože mám Viewegha ráda, ale nějak mě zrovna tahle knížka nezaujala...
    Každopádně po přečtení tohohle článku se asi ani po jedné z těch knížek pídit nebudu.
    Ale ač je vlastně celkem negativní, je moc hezký napsaný, super! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Bylo to celkem ošklivé zjištění, že se mi ani jedna kniha vlastně pořádně nelíbila... No, snad to bude v dubnu lepší :)
      V.

      Vymazat
  5. Tak narocneho ctena jsem tedy jeste nepotkala :D ale samozrejme akceptuji nazor kazdeho:)
    Avsak jsi prvi u ktereho vidim negativni recenzi na Pet. U me samotne hodne zabodovala a kniha se mi hodne libila:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No.. Beru to jako kompliment :) Já thrillery mám jinak ráda, tenhle mi ale přišel hodně jednoduchý. Naopak doporučuji třeba Izolovaný, ten mě naopak bavil moc, určitě stojí za přečtení.
      V.

      Vymazat