středa 30. prosince 2015

NEVADÍ, ŽE JSI TLUSTEJ, HLAVNĚ ŽE JSI CHYTREJ

Moudré z nebe aneb Deník malého poseroutky pro dospělé (akorát bez obrázků :( ). Malý hrdina a velké problémy (malých dětí), které ovšem malé děti nepochopí. Vůbec nechápu, proč Moudré z nebe nemá také dalších osm pokračování jako Poseroutka... :)


Richard je obyčejný kluk. Tlustý, ale přesto chodí do sportovní třídy, malý, ale přesto všemu rozumí (a hlavně všemu chce rozumět). Představuje nám svůj život bez příkras a uhlazenosti, mluví tak, jak mu pusa narostla, a stejně tak i píše. Spisovné češtiny v knize moc nenajdete, zato vtipnými historkami autor nešetřil. Nejednou se dostal Richard do situace, která je pro starší naprosto jasná, ale on, jako malé dítě, nabídl naprosto skvělé a originální řešení. Víte třeba, jak vyléčit rakovinu? Proč ségra pořád jí ty divné prášky? A jak zaručeně neotěhotnět? Ríša už to také ví... Ale tak nějak po svém.

Kniha je psána formou deníku, ale Richard to celkem flákal, a tak každý rok má okolo deseti zápisů... (Nicméně Richardovi celkem rozumím, protože já si také nejsem schopná psát deník, natož pravidelně! :D ).

Příběh se odehrává v devadesátých letech a těm, kteří v té době žili, popis té doby a zvyků zanese do četby úplně jiný rozměr.

Autor Richard Skolek je ne moc známý český autor knížek pro děti i dospělé. Narodil se v roce 1987 a tato kniha vychází z jeho zážitků. Autora oceňuji především kvůli jeho skvělému smyslu pro humor a také kvůli tomu, že se nebojí si ze sebe udělat srandu. Už v předchozích letech mu vyšly knížky jako například Hubený nás nedostanou nebo Zkraťsifous aneb Pohádky na dobré ráno.

Kniha se čte velice dobře, příběh hezky a rychle utíká. Jednu malou výtku bych přeci jen měla. Já vím, že je na tom ta kniha postavená a že by bez toho nebyla tak vtipná, ale já všeobecně nemám ráda nespisovnou češtinu v knížkách...

Pokud hledáte krátkou, odpočinkovou a vtipnou knížku, nebojím se vám doporučit právě Moudré z nebe. Nicméně to není knížka, která by ve vás zanechala nějaký hlubší dojem a ke které byste se museli neustále vracet.

Mé hodnocení: 60 %

A co vy? Máte rádi knihy psané formou deníků? Znáte Moudré z nebe nebo autora? 

Mějte se krásně! 
V.

P.S.: Děkuji moc přímo Richardovi Skolkovi (a pevně věřím, že se jeho jméno takhle skloňuje) za oslovení a nabídnutí knihy k recenzi. Přeji spoustu prodaných výtisků a hlavně spoustu výtisků :D

Moudré z nebe - Richard Skolek/nakladatelství Backstage Books/2015/98 stran/brož

Pokud vás kniha zaujala, určitě navštivte FB autora a Kosmas

5 komentářů:

  1. Vypadá to hodně zajímavě :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze :) Mě Poseroutka úplně minul, když jsem byla menší. Ale tahle verze pro "dospělé" zní dost lákavě a možná ji zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě teoreticky taky. Ale bráchovi se tak strašně líbil, že jsem na to byla zvědavá a jednoho krásného dne jsem si od něj Poseroutku půjčila.. :D
      Děkuji mnohokrát :)
      V.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě bych doplnil odkaz na autorské čtení: https://www.youtube.com/watch?v=bppzK5qYAlI

    OdpovědětVymazat