pondělí 31. srpna 2015

Blogtour Rudý kapitán 1/6: DOMINIK DÁN OSOBNĚ

Nikdo ho nezná. Nikdo neví, jak vypadá. Nikdo neví, kde bydlí, nebo jestli má tři nemanželské děti. Provedla jsem podrobný výzkum a, i když si své soukromí pečlivě hlídá, nalezla jsem některé dost zajímavé informace.

Poslední věc – o kom je vlastně řeč? O tajemném spisovateli slovenské detektivní scény – Dominiku Dánovi



Dominik Dán píše detektivky z policejního prostředí, které vypadá až prapodivně reálně. Tvrdí, že má policejní minulost, že kriminalistou je více než dvacet let. Ale je to skutečně tak? Co když není policista, ale... ZLOČINEC? Potřebujete důkazy? Našla jsem například tento zločinecký profil:


Poznámka: Informace psané kurzivou jsou zatím nepotvrzené. Nicméně věřím, že pravdivé.

Jeho nejslavnější (zlo)činy:
Poznámka: DK = www.databazeknih.cz


Anotace: Brilantní detektivní román Bestie se odehrává po velkých společenských změnách, přesněji po sametové revoluci a následné amnestii v roce 1990, po níž se na svobodu dostává mnoho nenapravitelných zločinců. Někteří využijí pádu železné opony a opouští republiku. Za jedním z nich se přes polovinu Evropy táhne krvavá stopa, která se ale vrací domů. Recidivista po sobě zanechává zmasakrovaná a zneužitá těla žen, ale žádné otisky prstů. Kriminalistům ale přichází na pomoc nová metoda - analýza DNA. Na atraktivitě knize dodávají i změny perspektivy vyprávění, střídavě sledujeme vrahovy činy, Hlas, který ho nutí vraždit, a snahu detektivů chytit bestii v lidské těle...

Anotace: V pořadí šestnáctá kniha Dominika Dána, chronologicky se řadí na první místo. Odehrává se těsně před pádem železné opony v roce 1988. Richard Krauz právě nastoupil na oddělení vražd jako detektiv a řeší hned první vraždu pracovníka v ropné rafinérii. Na oddělení ještě nepracuje Kuky, ani Canis. Z budoucí party tam Richard našel jen Burgera a Hanzela, kteří se rozhodli vychovat z něho detektiva podle vlastních představ. Krauz proto zanedbává manželku Sylvu, i malou dceru a zůstává v práci ještě déle do noci než předtím. Další vražda, tentokrát pilota nadzvukových stíhaček, se stala v bizardním prostředí mezi ostnatými dráty táhnoucími se podél státní hranice se západním světem. Tato vražda však má zničit Krauzovu kariéru už v zárodku...


Moje recenze ZDE
Anotace: Na začátku své kariéry detektiva oddělení vražd byl Krauz vystavený tvrdé zkoušce. Jeho smysl pro spravedlnost byl konfrontovaný s tehdejším právním systémem a s výkladem spravedlnosti podle socialistických právních norem deformovaných mocenskými praktikami. Jenže to ani Burger, ani Krauz netušili, že je o pár dní čeká případ, který prověří nejen jejich odborné schopnosti, ale i nejdůležitější princip spolupráce detektivů – důvěru. Z detektiva Krauze se stane podezřelý ze spáchání série vražd mladých děvčat. Pomoct mu může jen kolega, který mu i přes kontroverzními důkazy zůstane věrný, a vrah – básník, který ukradenými básněmi manipuluje vším a všemi.


To byla ve zkratce má verze seznámení s Dominikem Dánem. Závěrem bych chtěla říct, že podle mě jsou knihy tohoto spisovatele velice kvalitní a neuvěřitelně čtivé. Myslím, že Dán se lehce vyrovná i Edu McBainovi, ke kterému je často přirovnáván, a (bez jakéhokoliv lezení do zadku) si troufnu říct, že je to jeden z nejlepších spisovatelů detektivek na česko-slovenské scéně, možná i ten nejlepší. Pokud rádi čtete detektivky s reálnou zápletkou a plné humoru a nadsázky, dánovky jsou pro vás ty pravé.

A co vy? Znáte Dominika Dána? Líbí se vám jeho knížky? Nebo je ještě neznáte? Napište mi to do komentářů

V.

P. S.: Článek byl napsán k blogtour Dominik Dán - Rudý kapitán nakladatelství Slovart. Tímto mu děkuji za přizvání být součástí právě této blogtour.

Zdroje: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dominik_D%C3%A1n 
http://www.spisovatele.cz/dominik-dan#cv 
http://www.novinky.cz/kultura/359147-dominik-dan-oslovuje-ceske-ctenare-i-divaky.html 
http://www.denik.cz/ostatni_kultura/zahada-slovenske-krimi-dominik-dan-20150307.html 
https://www.kosmas.cz/knihy/198564/uzel/
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10251833556-kriminalka-stare-mesto/4300-dominik-dan/ 

2 komentáře:

  1. Musím říci:), že tento článek mě moc zaujal a zároveň jsem si při jeho čtení řekla, že se musím s knihami tohoto autora osobně seznámit. Vím o nich, ale zatím jsem neměla tu čest si nějakou přečíst. V brzké době to napravím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mockrát, taková pochvala mě vždy potěší :) Knihy určitě doporučuji a pevně doufám, že se budou líbit..
      V.

      Vymazat