pondělí 23. února 2015

NP: Kniha vs Film - Zmizelá

Přeji vám to nejkrásnější pondělí!

Jsou dva typy lidí - ti, kteří preferují knihu, a ti, kteří dávají přednost filmu. Na tom rozhodně není nic špatného! Ale co když je kniha i film na stejné téma?? 

To se nedá nic dělat - musí přijít BATTLE: KNIHA vs FILM

2. díl: ZMIZELÁ (kniha/film)





Představme si soupeře:


 VS


I v tomto případě jsem se řídila pravidlem Nejdříve kniha. Ta ve mě zanechala velice kladné pocity, přečetla jsem ji jedním dechem. Nejspíše proto, že thrillery moc nečtu, mě naprosto nadchla. Ničím a nikým jsem si nemohla být jista a snad ani na chvilku jsem se nenudila. Pokud se chcete o knize dozvědět více, ZDE si můžete přečíst recenzi. Nechci znovu opakovat to, co už jednou bylo řečeno :)

Film jsem si pustila prakticky hned po dočtení. Viděla jsem ho na tři části, protože mě tolik nebavil, když jsem věděla, jak to všechno dopadne. Když pomineme moji hloupost (PROČ jsem se na to koukala tak brzy??), je to velice dobrý film.

Příběh se drží knižní předlohy a až na tváře hlavních postav (a jejich OBROVSKÉHO domu) přesně kopíruje to, co jsem při čtení viděla ve své hlavě. Nick (Ben Affleck) mi byl nesympatický stejně jako knižní Nick a Amy? Rosamund Pike ji ztvárnila přímo dokonale! Navíc se tam (jako malý bonus) objevil i můj oblíbený herec Neil Patrick Harris, takže za obsazení dávám pět hvězdiček.

Hudba je elektronická, ale neutrální, takže celkový dojem nekazí (co si budeme nalhávat, instrumentální hudbu žádný počítač nemůže nahradit... :) ). Kamera nijak neexperimentuje, ale nějak dokázala, že jsem měla pocit, jako kdybych byla přímo na místě dění a ne u sebe v pokoji u počítače.

Scénář napsala sama autorka knihy Gillian Flynn a režie se ujal David Fincher (režíroval například i Klub rváčů nebo Muži, kteří nenávidí ženy). 

Jak jsem již říkala, i film se mi líbil. Nicméně když se podíváte na mou reakci o filmu Zůstaň se mnou (ZDE), určitě poznáte, že film Zmizelá mě až tolik neuchvátil. Prostě film... Za pár měsíců si nejspíš ani nevzpomenu, že jsem něco takového viděla...




A teď už přichází čas na rozhodnutí: Zmizelá - je lepší KNIHA nebo FILM? Já vyhlašuji remízu. Oba prostředky vám předají stejný příběh, stejně dobře zpracovaný a záleží jen na vás, co je vám bližší...

A co vy? Viděli jste film? Četli jste knihu? Co je lepší? Určitě dejte vědět do komentářů :)

Mějte krásný týden! 
V.

P. S.: Dalších pár fotek a trailery aneb Co už se do článku nevešlo :)






Book trailer: ZDE (někomu by se mohl zdát malinko morbidní, ale ve skutečnosti je parádní!! :) )
Movie trailer: TADY


P. P.S.
5 vět na pokračování (5/20)

Na konci každého náhodného pondělku bude 5 vět. Dlouhé, krátké, veselé i smutné, to je jedno. Po 20 týdnů zde bude 5 vět, které spolu pramálo souvisí, ale na konci stvoří takový příběh, až vám bude tuhnout krev v žilách.

Předchozí díly v předchozích Náhodných pondělcích.


Martin Podhorský byl skutečně v ohrožení života, nyní je v pořádku v domácí léčbě.


Petra šla na party, aby zapomněla na toho debila, co ji minulý týden opustil, aby se opila a možná taky aby poznala někoho nového. Je mladá, krásná a sebejistá, tak proč se utápět v depresích? Sbalil ji Martin (ani mu to nedalo moc práce a to měl rád), prožili spolu jednu noc a on neměl v plánu se jí víckrát ozvat. Až bude nějakou zase chtít, najde ji, o to se nebál a na NI si ani nevzpomněl…

4 komentáře:

  1. Já thrillery taky moc nečtu, Zmizelá byl asi první a pro mě to bylo utrpení :-D Většinou je knížka lepší než film, ale tady to pro mě bylo naopak. Mě teda nijak extra nenadchnul ani film. Byl fajn, ale víckrát bych ho vidět nemusela. Knížku všichni vychvalovali, ale pro mě to bylo hrozně zdlouhavé, moc psychologické, nekonečné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knihu četla, když jsem byla nemocná, takže jsem ji přečetla za pár dní. Ale pravda je, že kdybych ji četla "v normálním životě", neměla bych na ni tolik času a možná by mě také nudila... Ale s tvým názorem na film naprosto souhlasím :-) V.

      Vymazat
  2. Fincher je můj nejoblíbenější režisér, takže když jsem se dozvěděl, že tohle režíruje, tak jsem se nemohl dočkat až to uvidím.

    Taky jsem četl první knížku a myslím, že jsem dobře udělal, protože si nejsem jistej, jestli bych všechno jenom z filmu pochopil. Hezký článek.

    Asi bych se nedokázal rozhodnout, co je lepší. Pro mě Gone Girl je prostě knížka i film dohromady, pole mě patří k sobě, jeden skvěle doplňuje to druhé.

    Hezký článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je pravda, že bez knížky by se film možná chápal trochu hůř, s tím souhlasím. A děkuji :) V.

      Vymazat