čtvrtek 29. ledna 2015

RECENZE: Ztracená naděje


Zdravím!

Když jsem začala v pondělí psát dnešní recenzi, uvědomila jsem si, že je to už asi potřetí za sebou knížka romantického žánru. Opravdu to není schválně,vždy se snažím vybrat něco, co by zaujalo nejen mě, ale hlavně vás.  A tak se to tak sešlo, že opět po 14 dnech tu máme zamilovaný román.


bux.cz



Hlavní hrdina Dean Holder je celkem smolař. Žije s pocitem, že všechny důležité lidi ve svém životě zklamal. Nejdříve svou kamarádku z dětství Hope a teď i svou sestru - o tři minuty starší dvojče Leslie. Co se týče Hope - bývali přátelé, když jim bylo šest, bydleli vedle sebe v ulici. Jen jednou ji Dean opustil, když plakala a nikdy si to nepřestal dávat za vinu - Hope byla totiž unesena.

Naštěstí mu ale zbyla ještě jeho milovaná sestra Les, kterou se celý svůj život snažil chránit a být jí oporou, když jí bylo nejhůře. Jak se zdá, ale ani to nepomohlo. Les spáchala sebevraždu. Asi není třeba dodávat, že její rodina je naprosto zničená. Dean po její smrti nalezne deník, který je jak se zdá prázdný. Píše jí posmrtné dopisy o všem co se děje v rodině i ve škole. Je to jeho způsob, jak se vyrovnat s její smrtí.

Ztráta Les mu připomíná Hope. Dean se nikdy nepřestal snažit ji najít, když jeho sestra žila, hledali ji spolu. Celý život přemýšlel, jestli je ještě živá a pokud ano, co se s ní stalo a jak se jí daří.

Jednoho dne ji potká. Dívku, která vypadá úplně stejně jako Hope. Je si stoprocentně jistý, že je to ONA. A navíc žije ve stejném městě jako on! Utíká za ní, ale zjistí, že se mýlil. Tohle totiž není Hope, ale Sky.

Dívka ho ale šíleně přitahuje a on podle všeho ji také. Čím více se sbližují, tím víc se toho Dean o ní dozvídá. Je neuvěřitelné, kolik toho mají s Hope společného.



Pár vteřin jsem ji pozoroval, než jsem si zase přitiskl tvář k její. Chtěl jsem jí políbit, ale nemohl jsem, protože to by viděla slzy v mých očích. Nechtěl jsem, aby viděla, jak moc mě bolí vědomí, že je u mě takhle blízko... a přitom si na mě nepamatuje. 


Když jsem dočetla, dozvěděla jsem se, že tohle je vlastně druhý díl. Autorčin první román Bez naděje by měl být úplně stejný příběh , ale vyprávěný z pohledu Sky. Já jsem nečetla, ale vůbec to nevadí, jelikož i bez prvního dílu dává román smysl.

Tahle knížka není špatná. Po prvních několika stránkách jsem se do ní opravdu hluboce  začetla. Pak mě prvotní zápal trošku opustil. Když jsem dočetla, pořád jsem ale byla mile překvapená a spokojená. S několikadenním odstupem času jsem už ale nebyla tolik nadšená. Nedokážu říct, čím to je, protože jsem četla tolik krásných a doporučujících recenzí odkazujících na tuhle knihu, ale mě bohužel tolik nechytla.




Za prvé, mi tady chyběla skoro jakákoli charakteristika či popis. Počínaje přírodou, bydlením a konče postavami. Prakticky se nedozvíte, jak hrdinové vypadají, co nosí, žádné popisující detaily tady rozhodně nehledejte.

Některé dialogy a mluva lidí se mi zdály poněkud přehnané. Byli to zvláště věty typu: "Miláčku, musím tě okamžitě políbit, protože když to neudělám, zešílím." Pardon, ale kdo takhle mluví?

Ke konci se objevilo spoustu  šokujících a zajímavých odhalení, moc jsem si je ale nedokázala užít, protože se tu střídaly jako na běžícím pásu až to začínalo být trochu únavné a hlavně nereálné.

Neříkám, že je tohle špatná volba, vůbec ne. Nápad je moc hezký a věřím, že tohle má spoustu fanoušků a příznivců. Bohužel já si to asi v dohledné době znovu nepřečtu.


HODNOCENÍ: 80 %

Autorka: Colleen Hoover

Originál: Losing Hope

Počet stran: 336

Nakladatelství: YOLI

Rok vydání: 2014


Dejte mi vědět v komentářích svůj názor na tuto knihu. Líbí se vám nebo vás také tolik neuchvátila? Protože mně se zdá, že jsem jediná, kdo z ní není nadšený.

M.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Já si od knihy držím i přes všechna doporučení stále trochu odstup, nejsem zrovna romantická duše a tak nevím, zda by mi sedla...ale třeba to jednou zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) Já asi zkusím si všechny recenze číst až potom, abych neměla zbytečná očekávání :) Zkus, třeba se ti bude líbit :)
      M.

      Vymazat
  2. Já se právě chystám na Bez naděje. Asi už trochu tuším, jak to bude:). Ale po této recenzi si říkám, jestli bych neměla začít spíš s touto knihou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to vlastně jedno, obě knížky vyprávějí stejný příběh:) Ale určitě si to přečti, třeba se ti bude líbit ♥ M.

      Vymazat