čtvrtek 22. ledna 2015

RECENZE: Pan Mercedes (S. King)

Opět vás převelice zdravím a vítám vás u nové recenze na zbrusu novou detektivku Pan Mercedes od Stephena Kinga.

Musím říct, že to byla moje premiéra, protože jsem od Kinga doposud nic nečetla. A jak se mi kniha líbila? Nebo nelíbila? Dočtete se dále :) 


Originální název:      Mr Mercedes
Vydání:                      2014 (originál 2014)
Žánr:                          detektivka
Počet stran:               376
Nakladatelství:         Beta - Dobrovský

Stephen King je velice slavný americký spisovatel, který píše hlavně horory a detektivky. Má manželku, tři děti a tři vnoučata. Jeho nejslavnějšími romány jsou To, Čtyři roční doby, Dvě mrtvé holčičky nebo Noční výprava. Některé (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle a další) byly i zfilmovány. Od roku 1987 pravidelně získává mnohá ocenění (jedenáckrát vyhrál Bram Stoker Adward!). Je to velice produktivní spisovatel, ročně vydává dvě, nebo tři knihy. Myslíte si, že kvůli penězům? Že to spisovatelské řemeslo je až tak nevděčné? Ano, peníze v tom určitě hrají svou roli, ale hlavní důvod je, že ho to prostě baví. A tak by to mělo být, ne? Nicméně již na konci června se můžeme těšit na jeho další knihu v češtině - Revival.


První, co vás na každé knize upoutá, je beze sporu obálka. A u této knihy to platí dvojnásob! Caras Ionut (autor obálky) se předvedl v tom nejlepším světle! Svým způsebem je obyčejná, nenápadná, šedivá, ale jakmile se na ni podíváte, už neodtrhnete oči! To vím z vlastní zkušenosti (proto jsem ji také bez nejmenších pochybností zařadila do Top 5 knižních obálek 2014)!

Příběh jsem si pro jednodušší vysvětlení rozdělila na dvě části - dobrou a zlou. V knize se střídají, ale prakticky se neprolínají.

Tu dobrou vypráví detektiv Hodges ve výslužbě, který za svůj život vyřešil nejednu vraždu a za mříže dostal nejednoho kriminálníka. Nyní je však v důchodu a jeho život se skládá jen z několika mála stále se opakujících činností - koukání na televizi, tloustnutí, hraní si se svou pistolí a myšlenkami na sebevraždu. To vše se ovšem změní jednoho dne, kdy dostane dopis od Mercedesového vraha - jednoho z mála vrahů, kterého nikdy nenašel. A tak získá důvod žít a bez rozmyšlení (které by se tedy nejspíš hodilo) se vrhá do vyšetřování svého posledního případu. Chytí obávaného vraha? Přečtěte si sami. Prozradím však to, že za tu dobu zhubne patnáct kilo, neplánovaně chytí tři další kriminálníky a svede ženu, která by mohla být jeho dcerou...

Jak už ti bystřejší všichni tuší, tu zlou vypráví Mercedesový vrah. Je to psychicky narušený člověk, který nemá problém myslet a vymyslet prakticky jakoukoliv nechutnou věc. Vyžívá se v hromadných vraždách, kdy autem najíždí do davu bezbranných lidí, vážně prapodivném vztahu se svou matkou a dohánění starších, otravných žen k sebevraždám. Fakt paráda! Že vám to nepřijde jako nic až tak hrozného? Pak vězte, že pan King se v těchto nechutnostech vyžívá ještě víc. Detailní popis toho, jak přejíždí lidi a jak slyší praskání páteří pod koly tunového mercedesu? Žádný problém! Podrobné vylíčení (cituji) "džemu ve spacáku" (= žena s půlroční dcerou, co spaly ve spacáku, pozn. red.)? Ale ano, zmíněno hned třikrát! Potřebujete více důkazů, jak je tato kniha zvrácená? Ne? Děkuji!

Velice se mi líbilo (ano, je to tak u každé knihy, ale zde to bylo hodně patrné), jak se z plochých a nicneříkajících postav staly lidé, kteří žijí mezi námi a každý den jich potkáváme destítky. A z ploché a nechutné postavy Mercedesového vraha se stala velice propracovaná a mnohem MNOHEM nechutnější zrůda.

Upřímně, být Kingovou manželkou, bojím se, co vypráví vnoučatům za pohádky před spaním...

Ale na druhou stranu, je vidět, že je mistr ve svém oboru. Nejprve mi neseděl jeho styl psaní (přítomný čas, časté střídání protagonistů), potom jsem si však zvykla a druhou polovinu knihy jsem přečetla za dvě odpoledne. A hodnotím to jako velice hluboký (a velice nechutný) zážitek. Doporučuji přečíst, avšak pouze v případě, že jste podobně ujetí jako autor, a nebo máte po ruce blicí pytlík. Krásný zážitek přeji! (Ano, bylo jen otázkou času, kdy se sem vkrade ironie a škodolibost mně vlastní...)

U této knihy jsem se rozhodla hodnocení rozepsat:


  • obálka: jednoznačně 100 %
  • příběh "dobrá část": 80 % (jo, já mu fandila...)
  • příběh "zlá část": 15 % (to byl očistec!)
  • styl psaní: 75 % 
Mé celkové hodnocení: 65 %


A co vy? Četli jste tuto knihu? Souhlasíte s mým názorem? Je toto "normální" knížka od Kinga, nebo má cenu mu dát ještě šanci v jiné knize? Teď totiž nejsem úplně přesvědčena, že bych si chtěla od něj ještě něco přečíst... Pište do komentářů! :)


Mějte krásný zbytek týdne! 
V.

P. S. Na konec ještě jeden citát z knihy
Odell (pes) se zastavil, aby zkontroloval květiny paní Melbournové. Jerome ho odtáhne dřív, než tu stačí zanechat pesemesku.

2 komentáře: