sobota 9. ledna 2016

V KNIZE IZOLOVANÝ SE MRTVOLAMI ROZHODNĚ NEŠETŘÍ!

Thriller Izolovaný je malá, nenápadná a zpočátku divná kniha, která má neuvěřitelnou schopnost, že se během pár stránek změní ve skvěle napsaný, neuvěřitelně napínavý příběh, kdy musíte jen číst, číst, číst a číst a je úplně jedno, že zítra píšete strašně důležitý test z fyziky, prostě musíte číst! 


Patolog Paul Herzfeld přijde ráno do práce a netuší, že do večera bude všechno úplně jinak. V těle jedné své "pacientky" najde zvláštní předmět, kovovou kapsli, ve které je papír se jménem a telefonním číslem jeho dcery Hany. Byla unesena...Linda sedí u svého stolu na od pevniny vzdáleném ostrově Helgoland a pracuje. Netuší, že do večera bude všechno úplně jinak. Že se k ní za chvíli vrátí minulost, před kterou utíká. A zatím nemá ani tušení, že najde mrtvolu a přes její telefon se seznámí s doktorem Herzfeldem. A oba zažijí takové věci, že jsem ráda, že o nich můžu jenom číst.

Sebastian Fitzek je nejúspěšnější německý autor detektivek a thrillerů současnosti. Narodil se v roce 1971 v Berlíně, vystudoval práva, ale vždy se věnoval hlavně psaní. Od roku 2006 vydal několik desítek knih, ze všech se staly bestsellery a byly přeloženy do více než dvaceti jazyků. U některých se můžeme těšit i na zfilmování. V češtině zatím vyšlo pět knih, Izolovaný je nejnovější.

Já jsem knížku dostala pod stromeček v balíčku od Knihobita (zde je o tom článek) a hned jsem se do ní nedočkavě pustila. Musím říct, že ze začátku jsem z toho byla dost rozpačitá. Pak se to ale zlomilo a posledních dvě stě stránek jsem dočetla během jednoho dne. Musím trochu rozvést, co mi způsobovalo tu rozpačitost, o které jsem mluvila. Nemám nic proti násilným příběhům, detektivky miluju a na velké množství pitev, které slibovala anotace, jsem se dokonce i těšila. Ale to, co přišlo, mi  vyrazilo dech - vražda za vraždou, popisy pitev a znásilňování - to bylo trochu moc i na mě. Ale pak jsem se naladila na tu správnou kruťáckou a vraždící vlnu a bylo to v pohodě! :)



Příběh je vymyšlený naprosto skvěle. Nic neprozradím, ale slibuji, že pokud se na knihu chystáte, příběhem zklamaní určitě nebudete. Kapitoly jsou krátké, svižné, napínavé a napsané takovým tím stylem, který naprosto nenávidím, protože se mu nedá odolat. Stylem: "Konec kapitoly. Ne, nebudu číst dál. Ale jo, musím! Musím zjistit, co se tam stalo. Tak ještě jednu kapitolu. Jednu jedinou!!!" Ne, nikdy to nebyla jedna kapitola. Většinou ani dvě... 

V celé knize jsem nenašla ani jedno hluché místo, žádnou falešnou a zavádějící stopu nebo informaci. To beru jako ohromné plus, ještě celý další den jsem o všem přemýšlela a doopravdy všechno do sebe i zpětně zapadá jako puzzle o 10 000 dílcích.

Jediné, co nechápu (a rozhodně mi to nekazí dojem z celé knihy, asi jsem jenom obzvláště nechápavá) je, proč se to jmenuje Izolovaný. Vždycky přemýšlím, proč se kniha jmenuje tak, jak se jmenuje, a většinou není problém na to přijít. Ale tady prostě nevím... Tak kdybyste někdo měl tušení, dejte mi vědět, vážně bych tuto záhadu ráda rozluštila. :)

Knihu rozhodně doporučuji a myslím, že lépe jsem do čtení roku 2016 rozhodně vstoupit nemohla!

Mé hodnocení: 100 %

Knihu si určitě přečtěte, pokud:
  • jste upíři a milujete krev - v této knížce je jí schováno pěkné množství
  • se nebojíte nadměrného množství mrtvol
  • prostě milujete boží knížky


Knihu rozhodně nečtěte, jestliže:
  • se bojíte rezavých nožů a obřízek
  • nemáte rádi násilí
  • se máte na zítra učit fyziku - fakt to není dobrá kombinace :D

Já jsem z knihy nadšená, ale co vy? Už jste ji četli? Jak se vám líbila? Nebo se na ni chystáte? Máte rádi hodně násilné příběhy? Nebo dáváte přednost distingovaným detektivům jako je například Hercule Poirot?

Mějte se krásně!
V.

Izolovaný/S. Fitzek a M. Tsokos/Omega/2015/270 stran

5 komentářů:

  1. Už jdu hledat, jestli ji mají v knihovně...hmm, nemaj :-( . Tak snad brzy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda ti ji půjčím :) Fakt za to stojí a je kraťounká :)
      V.

      Vymazat
  2. Fitzek je vynikající spisovatel, je škoda, že se u nás nevydalo víc jeho knih. Izolovaný mi už zdobí knihovnu, stejně jako všechny autorovi knihy vydané u nás a počítám, že tenhle týden se na ní konečně vrhnu :-) Tvoje recenze mě naladila o to víc .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Já o Fitzekovi nikdy předtím neslyšela, ale nadchl mě tak, že si nějakou jeho knížku ještě určitě přečtu.
      V.

      Vymazat
    2. Vynikající je třeba Zaklínač duší, ale sehnat to bude oříšek, už já jsem měla problém.

      Vymazat