neděle 24. ledna 2016

#PCNBJN: SATURNIN BAVÍ UŽ NĚKOLIK DESÍTEK LET A POŘÁD NEMÁ DOST!

Projekt  POVINNÁ ČETBA NEMUSÍ BÝT JEN NUDA, díl 1.
Nevěřím knížkám, které se pyšní titulem Humoristická knížka (asi mám na většinu špatný humor). Ale Saturnin JE humorná knížka a to zcela zaslouženě!



Pan Jiří Oulický si žije poklidným, staromládeneckým životem až do té doby, kdy si z nějakého (mně stále neznámého) důvodu najme sluhu. Asi chtěl trochu oživit svůj nudný, nezáživný a stereotypní život. A že se mu to povedlo! Saturnin.. To je tak prazvláštní osoba, že široko daleko nenajdete prazvláštnější. Prakticky ještě dříve, než se spolu pořádně seznámili, už se pan Oulický stěhoval na loď. Ještě lehce překvapeného ho zastihla neočekávaná a hlavně nežádaná návštěva velice otravné tety Kateřiny a jejího krátce dospělého syna Milouše. Saturnin poprvé projevil své skvělé schopnosti a nehynoucí věrnost, když je ještě téhož dne donutil odejít (a že to byl skutečně nadlidský úkol, jelikož teta Kateřina, když se někam nastěhuje, je otravnější než blechy!). 

Tady ale příběh nekončí, ba naopak. Za nedlouho jsou oba pozváni, aby strávili část prázdnin u dědečka pana Oulického. Zde se setkávají se zbytkem (ne)zvaných hostů - doktorem Vlachem, slečnou Barborou i tetou Kateřinou a Miloušem. Od té doby spolu všichni zažijí mnoho nezapomenutelných a vtipných příhod. Staneme se svědky štěstí, starých vzpomínek, nepěkných překvapení i gentlemanské touhy, půvabů slečny Barbory a v neposlední řadě i Saturnina a jeho skvěle praštěných (nebo chcete-li geniálních) nápadů.




Tento epický humoristický román (epický jako od epiky, ne jako že byl fakt boží, i když teda jako byl... :) ) napsal český prozaik a fejetonista Zdeněk Jirotka. Narodil se 7. 1. 1911 v Ostravě. Po úspěšném vystudování střední školy nastoupil do armády, kde působil až do roku 1940. Poté začal pracovat jako spisovatel a novinář. Zemřel ve věku devadesáti dvou let v roce 2003. 

Saturnin je Jirotkovo nejznámější a nejslavnější dílo. Poprvé bylo vydáno v roce 1942 a od té doby se můžeme těšit z více než dvou desítek dalších vydání a dotisků (pokud dobře počítám). Autor se nechal inspirovat suchým anglickým humorem, který perfektně zparodoval. Do období 2. světové války plného strachu a obav přinesl vtipné, satirické dílo, které ihned sklidilo obrovský úspěch. Napsal ještě několik knih, ale žádná se neproslavila tak jako Saturnin.

Saturnina i pana spisovatele jsem si naprosto zamilovala. Oceňuji jeho humor, lehkost a eleganci vyprávění a hlavně skromnost - přímých řečí tam bylo skutečně minimum. Právě ty dokazují, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala, a že vůbec nevadí, že místo přímých řečí sekáte jedno "že" za druhým!

A jedna věc je jistá - nesnáším přísloví! Kdybych znala tetu Kateřinu a její prupovídky osobně, asi bych ji hodně, hodně, hodně neměla ráda!

Kniha je psaná čtivě, je veselá, vtipná, mně se četla velice dobře. Postavu Saturnina jsem si moc oblíbila, tetu Kateřinu nenáviděla, panu Oulickému fandila a tak to asi má být. Rozhodně ke čtení doporučuji, vůbec bych se nebála začít čtení klasiky právě tímto dílem. 

Na závěr mám pro případné budoucí čtenáře jednu dobrou radu: Nebojte se smát. Klidně i na veřejnosti! Stejně neodoláte... :D 

Mé hodnocení: 95 %

A co vy? Četli jste? Jak se vám to líbilo? Máte rádi anglický suchý humor? Je vám blízká jeho česká podoba v Saturninovi? Čím vás kniha zaujala?

Mějte se krásně!
V.









3 komentáře:

  1. Saturnin je perfektní, zaujal mě právě svým humorem :-D Která další díla plánuješ do projektu zařadit? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě nevím, o kolika knihách z těch dvaceti k maturitě zvládnu napsat, ale zatím mám rozpracované Na západní frontě klid, ta přijde jako další (malý spoiler :D ).
      V.

      Vymazat
  2. Náš angličtinář Saturnina miloval, četl ho nesčetněkrát... a kdysi prohlásil, že závidí těm, kdo ho můžou číst poprvé (jakože ta objevnost prvního čtení). Vzala jsem si z toho zřejmě mimoděk ponaučení a přestože jsem se k tomu už několikrát chystala, ještě jsem ho nečetla. Ještěže ho zfilmovali... :-) Knížku mám tedy v knihovně na čestném místě...ona se jednou dočká.

    OdpovědětVymazat