úterý 25. srpna 2015

AUDIOKNIŽNÍ HVĚZDY

Hvězdy nám nepřály je román, který si za krátkou dobu našel miliony fanoušků po celém světě. A přiznávám se bez mučení - mě taky. Proto, když jsem hledala nějakou dobrou audioknížku, sáhla jsem právě po Hvězdách.

A musím říct - příběh díky audiu nabývá úplně nového rozměru.



Obsah se oproti knížce nijak nezměnil - stále je tu Hazel s rakovinou plic, pořád je tu Augustus bez nohy. Setkají se, zamilují se a prožívají spolu krásné i trochu horší chvíle. Důležité ale je, že je prožívají naplno, protože nikdy neví, jestli náhodou nejsou poslední.

Já ten příběh úplně miluju! Byla to první Greenovka, co jsem četla, a zatím mi přijde jako jeho nejlepší knížka. Líbí se mi Hazel, líbí se mi Gus, líbí se mi příběh a úplně nejvíc se mi líbí ta moudra, jimiž je kniha protknuta.

Knížka byla skvělá, film byl horší - herci se mi nelíbili, příběh jsem znala, zpracování nebylo až tak oslňující. I proto jsem k audioknížce přistupovala trochu skepticky. Přeci jen příběh je pořád stejný a taky jsem nevěděla, jestli mi ten formát mluveného slova bude sedět... A výsedek? Hvězdy nám nepřály jsou jako audioknížka naprosto úžasné! Myslím, že mohou směle konkurovat i knize samotné.

Celý příběh vypráví Veronika Kubařová jako Hazel a Matouš Ruml, který namluvil Augusta. Oba dva se svého úkolu zhostili skvěle. Paní/slečna Kubařová má neuvěřitelně milý a jemný, ale přitom živý a nezapomenutelný hlas, který bych byla schopna poslouchat snad do nekonečna. Nejvíc se mi líbilo, když se snažila mluvit lehce přiopile jako Peter. A Matouš Ruml? Ten má tak krásný hlas, že i jen podle něj působil mnohem víc sexy než celý Ansel Elgort (představitel Guse ve filmu). Jen mi přišlo nespravedlivé a vlastně i takové prapodivné, že Kubařová (kromě Augusta) mluvila úplně všechno - hrála vypravěče, Hazel, její matku i otce, kamarády, kamarádky, holky, kluky, muže i ženy. To, že muži mluví asi tak o dvě oktávy níž, nejspíš tvůrcům přišlo jako nepodstatný detail.

Příběh je rozdělen do dvaceti čtyř kapitol, které jsou oddělené jednoduchým hudebním doprovodem. Stále se nemůžu rozhodnout, jestli se mi líbil nebo ne. Na jednu stranu byl velice nenásilný, takže neodváděl pozornost od děje, na tu druhou myslím, že bych ho zvládla složit i já. Hudební podkres tedy uzavřu s tím, že to není nic světoborného, nicméně ke knize se hodí.


Co se mi hrozně moc líbilo byl "obal" audioknihy. Je to parodie filmového plakátu, kde jsou vyfoceni Kubařová s Rumlem. Vypadá to úplně přesně jako zmiňovaný plakát! Chvíli mi trvalo, než jsem zjistila, co mi na tom obrázku nesedí :D Skvělý nápad!

Jediná věc, co audioknize vytýkám, se týká samotného formátu audia. Hvězdy nám nepřály je kniha postavená nejen na silném příběhu, který díky skvěle zahraným rolím získal úplně nový rozměr, ale také na různých moudrech a myšlenkách, které se prolínají celou knihou. Zde mi chyběla ta možnost se zastavit, vzít tužku a papír a tu hezkou myšlenku si zapsat. Příběh prostě plynul dál, na nic nečekal.

Audioknihu rozhodně doporučuji! 
A to těm, kteří knihu nečetli, protože je to skvělý příběh;
těm, kteří viděli jen film, protože slova použitá v knížce jsou hezčí než celý film;
i těm, kteří četli knihu, protože audiokniha je zase něco úplně jiného. 


Mé hodnocení: 90 %

Upřímně, můj subjektivní názor je, že audiokniha je v tomto případě lepší než film a velice srovnatelná s knihou. Myslím, že nejlepší řešení je poslouchat audioknížku a nejlepší části sledovat v knize.

V. 

P. S.: Za poskytnutí recenzního materiálu mockrát děkuji portálu Audioteka.cz. Pokud vás audiokniha zaujala, ZDE se dozvíte další podrobnosti.


2 komentáře:

  1. "Veronika Kubařová jako Hazel...Kubařová kromě Augusta mluvila úplně všechno..."
    Myslim, že na misto Augusta má byt Hazel :)

    Pěkná recenze, dost mi zaujala. Možná si tu audiknižku taky poslechnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to správně. Bylo to myšleno tak, že kromě postavy Augusta, kterého mluví Ruml, mluví všechny postavy. Ale děkuji za připomínku, malinko tu větu poupravím :)
      Děkuji moc za komentář.
      V.

      Vymazat