pondělí 11. května 2015

NP: MŮJ SOUKROMÝ READ-A-THON

Krásné pondělí!

Právě dnes začíná jeden z nejvíce očekávaných READ-A-THONů jara (Bout of Books), ale já jsem si jeden takový můj soukromý uspořádala minulý týden. Přiznám se - trochu nedobrovolně, protože jsem ležela doma nemocná, ale lhala bych, kdybych řekla, že bych si ho nedala znovu (čas na čtení byl snad jediná výhoda celé té nemoci :) ).

A co jsem přečetla? 


Zdroj

Odpusťte mi, váš Leonard (M. Quick)

Pro Leonarda nastal důležitý den. Má osmnáctiny! Ale to není to nejpodstatnější - dnes je jeho poslední den. Zastřelí svého bývalého nejlepšího kamaráda (malý spoiler - on si to vlastně zaslouží) a pak i sebe. Tím skoncuje nejen s jeho problémy, ale také s tím, aby působil problémy jiným. Nejprve se ale musí rozloučit se čtyřmi lidmi, které má rád (a kteří mají možná rádi i jeho).

Celá knížka se doopravdy odehrává jen během jednoho dne. A já musela číst a číst, abych ji nečetla déle. Nemohla jsem ji odložit, prostě to nešlo! Byla napínavá, malinko zmatená (ale vše se včas vysvětlí), smutná i veselá... Jednoduše skvělá - rozhodně doporučuji!


Dobře mi tak (R. Třeštíková)

Román o rozvodu z pohledu muže. Boris nám postupně odhaluje jak žil a co všechno pokazil. Jak se s celou situací vyrovná? A vrátí se zpátky ke své první lásce - malování?

Dobře mi tak - neměla jsem to číst. Paní spisovatelka umí psát - to se musí nechat! Ale mně nesedělo téma (přeci jen kolik rozvodů jsem já prožila? No, naštěstí žádný), proto se mi celá knížka nelíbila. Navíc jsem byla častokrát zmatená - kdo to vypráví? Ve kterém jsme roce? Co se vlastně děje? Byly tam časté dějové a časové skoky, které nebyly dobře ohraničené. Celkově doporučuji jen starším lidem. Tedy, starším než jsem já! :)



Na Větrné hůrce (E. Brontëová)

Klasické dílo nás přenese do 18. století do Anglie. Pan Lockwood přijíždí z Londýna, aby se usadil na Drozdově. V sousedství na Větrné hůrce pozná majitele panství, který je prapodivný - neurozený, ale vzdělaný, bohatý a tyranský. Po návratu se vyptává služebné a ona se rozhodne mu vyprávět celý příběh rodiny. Zažijeme lásku, ale hlavně nenávist, lhostejnost i lítost nad osudy lidí, kteří nemohli za své rodiče a za to, kvůli čemu teď trpěli, a mnoho dalšího.

Jako předmaturitní přípravu (dělám si srandu, vždyť mám ještě celý rok! :D ) jsem se po dlouhé době rozhodla přečíst zase nějakou klasiku. A vybrala jsem si skvěle. Knížka sice nebyla moc čtivá (některé pasáže se doslova táhly), ale líbila se mi. Je to ten typ literatury, kdy vám postavy svým způsobem přirostou k srdci a vy nechcete, aby příběh skončil. Také se mi líbilo, že paní Brontëová se ve své době nebála emancipace a většina ženských postav je mnohem schopnějších než muži. Knihu vřele doporučuji, ale nechte si na ni trochu více času - za den ji rozhodně nepřečtete.

... a poslední knihou je Solitaire (A. Osemanová). Na recenzi si počkejte do čtvrtka (a bude to stát za to - slibuju!)


To jsou všechny knihy, co jsem za tento týden přečetla. 

A co vy? Účastníte se READ-A-THONů? Co plánujete číst? Podělte se o to se mnou v komentářích :)

Mějte se krásně!
V.

5 komentářů:

  1. Pěkná volba knih! Read-a-thony mi poslední dobou vůbec nevycházejí, buď nemám čas, nebo jsem nemocná.Prostě se vždy najde něco, co mi do toho vleze ! :/
    Však tobě při tvém čtení přeji hodně zdaru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mockrát. Doufám, že i ty brzy najdeš čas na nějaký ten read-a-thon :)
      V.

      Vymazat
  2. Zatím jsem žádný read-a-thon nezkoušela, a je otázka, zda někdy budu. Nečtu moc rychle, za týden tak 2-3 knížky... takže aby byly znát nějaké výsledky, musel by mít tak měsíc. Ale jinak přeji mnoho úspěchu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak read-a-thon je v první řadě pro nás, pro naše potěšení a pro to, abychom si ten týden vyhradili více času právě na čtení. Já za týden přečetla čtyři knihy - to také není moc -, ale víc bych jich ani přečíst nechtěla. Určitě by mi začaly splývat a neměla bych z toho takový požitek.. :)
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
    2. Třeba si časem taky nějaký zkusím... :-)

      Vymazat