úterý 5. května 2015

BOJÍTE SE SNĚHULÁKŮ? MĚLI BYSTE!

Krásný den!

V posledních letech se na pultech knihkupectví častěji a častěji objevuje severská krimi. Někdo jí miluje, někdo nenávidí. Já ji dlouho přehlížela, ale teď nastal čas, abych si na ni udělala vlastní názor.

Jako svou premiéru jsem si vybrala knihu Sněhulák, kterou napsal Jo Nesbø.




Harry Hole je známý kriminalista a lovec sériových vrahů, (vy)léčený alkoholik, opuštěný muž s plísní v bytě. Najednou se začnou objevovat záhadná zmizení vdaných žen a matek. A vždy je u toho jako němý svědek sněhulák. Kdo nebo co ho staví? Kde jsou ty ženy? A co všechno z minulosti se dostane na povrch?

Jo Nesbø je slavný norský spisoval, který se proslavil nejen detektivkami (novinka Policie je Harryho desátý případ), ale i sérií dětských knížek o Doktorovi Proktorovi, která se dočkala i filmového zpracování. Včera (4. 5. 2015) jste měli jedinečnou možnost se s ním setkat v Praze. Pokud jste ale to štěstí neměli, na ČT s ním byl velice zajímavý rozhovor.
Zdroj

Ale zpět ke Sněhulákovi :)

Příběh mě ze začátku bavil. Byl napínavý a bez problému jsem se v něm orientovala. Pak se ale přidalo více postav, vypravěčů, zbytečných detailů o Harrym (ale uznávám, že kdybych nečetla inteligentně od půlky série, tak mi možná i něco řeknou) a jmen. Ta jména! Vy se v nich orientujete?? Já už takhle na ně mám špatnou paměť, o severské kultuře toho moc nevím a když všechna jména mají takové to přeškrtnuté o (přesně o tom mluvím - ani nevím, jak se to "přeškrtnuté o" správně jmenuje), tak je to pro mě hrozný guláš..

Strašně moc (stejných) jmen, občasné ztracení v ději a zbytečné informace - jednoznačná negativa této knihy. 

Na druhou stranu strašně moc oceňuji autorovo umění vybudovat napětí (někdy mi doslova mrazilo v zádech, i když je jaro) a neuvěřitelnou morbiditu. Tu mám ráda (někdo říká, že se v ní doslova vyžívám, ale to jsou samozřejmě jen řeči...), leccos vydržím, ale tím neříkám, že kdyby byla zima a první sníh, tak se nebojím každého sněhuláka s růžovou šálou, co potkám! A další obrovské plus je, že jsem až do konce nevěděla, jak to dopadne.


Zdroj

Kniha mě nijak neodradila, ani nezklamala, ale ani nijak výrazně nenadchla. Bohužel jsem nečetla nic jiného od pana Nesboho (divné skloňování, ale teoreticky správné :) ), takže nemohu říct, jestli to je jen nějaká slabší kniha, nebo jsou takové všechny. Nejspíš si přečtu ještě nějakou, abych to měla s čím srovnat.

Knihu si přečtěte, pokud:
  • se nebojíte se bát
  • máte lepší paměť na jména, nebo jste alespoň schopni se v nich orientovat
Knihu nečtěte, jestliže:
  • milujete stavění sněhuláků
  • nemáte rádi sex v knihách
  • lehce se ztratíte v příběhu

Mé hodnocení: 60 %


A co vy? Četli jste něco ze severské krimi? Jaká je vaše nejoblíbenější kniha od Joa Nesboho? Co bych si měla přečíst dál? Je nejlepší začít od začátku série, nebo to není až tak důležité?

V.

P. S.: Tohle bych potřebovala na každou knížku... :D


Zdroj

6 komentářů:

  1. Já Nesba a jeho knížky miluju, stal se mým oblíbeným spisovatelem. Na druhou stranu, jako první jsem taky četla Sněhuláka a byl to trochu boj. Přesně jak říkáš, je tam spousta jmen, které jsou těžké k zapamatování a Harryho příběh nedává smysl, protože jsme nečetly předchozí knížky. Jakmile jsem se do toho ale pustila od začátku, jména jsem si zapamatovala a příběh mi začal dávat smysl. Určitě doporučuju přečíst všechny knížky, jen musíš být trpělivá, protože ty první nejsou tak dobré, jako ty pozdější. Ale za překousání to stojí :-) Mimochodem, ve Sněhulákovi se baví o vrahovi z první knížky, takže dá se říct, že první už nemusíš ani číst, protože víš, kdo to udělal - navíc v knížce je zmiňovaný už asi od druhé kapitoly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, já si je přečtu. Upřímně, trochu jsem váhala a říkala jsem si: Tohle byl ten úžasný Nesbø? Tak to teda nic moc..., ale tvůj komentář mě přesvědčil, že to za to stojí :)
      Děkuji moc za komentář!
      V.

      Vymazat
  2. Mně se daří číst vše pěkně postupně, mám pocit,že se v tom relativně orientuju........většinou čtu jedním dechem, trochu jsem se "trápila" se Spasitelem, ale asi to je tím, že začalo jaro a není tolik času....Sněhuláka mám na nočním stolku od pondělka.........no, bude to rychlý :-) Scéna v lese u potoka stojí za to a tuším, že budou ještě zajímavější :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to asi vážně chtělo číst postupně... :) Scéna v lese je jedna z nejlepších, ale i některé další jsou naprosto dechberoucí!
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
  3. Veru, já mám Nesbo (jako cizí jméno si dovolím ho neskloňovat, i když nejčastěji slýchám Nesba) poměrně ráda. Snažím se ho číst popořadě, ale je to tak nějak, jak na mě vyjde v knihovně řada.
    Osobně mám trochu problém s tím, že ty příběhy jsou zezačátku takové... mimo mísu. Než se to rozjede, prolíná se několik dějových linek, které s dějem sice souvisí, ale to člověk pochopí až časem...a u člověka s tak mizernou krátkodobou pamětí jako já, je ten začátek zbytečný, potože než se prokoušu do místa, které s tím začátkem souvisí, už dávno (protože to neumím zapasovat do souvislostí) nevím, o čem byl :-( :-D
    Ale jinak já bych doporučila nejvíc asi Lovce hlav... není to Harry Hole, ale je to podobná záležitost z pera Joe Nesbo(ho) :-D hoho

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak si dovolím doporučit jinou knížku, ale mohla by se Ti líbit - Taylor Stevens - Lovkyně informací.

    OdpovědětVymazat