středa 22. dubna 2015

RECENZE: Příliš mnoho Kateřin

Krásnou středu!!!

Už to bude měsíc, kdy vyšel nový román od Johna Greena Příliš mnoho Kateřin.

Jak se mi líbil? Dozvíte se dále.



Johna Greena, myslím, nemusím představovat. Americký spisovatel, novinář a youtuber, který píše knihy od roku 2006, ale celosvětově se proslavil až po vydání knihy Hvězdy nám nepřály v roce 2012. V České republice dosud vyšly knihy Hledání Aljašky, Hvězdy nám nepřály, Papírová města (recenze ZDE) a právě Příliš mnoho Kateřin. Všechny jsou romány pro dívky, ale jsou podané jinou formou než ta bezduchá, neoriginální ehm díla z červené knihovny. Podle Hvězd byl natočen stejnojmenný film (kde si sám John Green zahrál) a další film - Papírová města - bude mít premiéru v červenci.

Tolik k autorovi, pojďme k příběhu knihy

Colin Singleton je devatenáctiletý kluk, zázračné dítě, které se naučilo číst, když mu byly tři roky. Jeho snem je vymyslet něco nového, chtěl by zvolat své Heuréka! A taky by chtěl zpátky Kateřinu, která ho opustila. Naštěstí má svého kamaráda Hassana, který vymyslel "řešení" na jeho i své problémy. A tak se o prázdninách vydali na cestu bez cíle. Doslova. Sedli do auta a jeli, kam je Osud a dálnice táhly. A že je zatáhly na prapodivná místa.. 

Na další knihu Johna Greena jsem se moc těšila, protože ho mám moc ráda. Líbí se mi jeho myšlení, styl psaní i nápady. A nebudu lhát - byla jsem zklamaná. Strašně moc jsem cítila, že to je Greenova první kniha a že si není ještě úplně jistý "v kramflecích". 

Všichni hlavní hrdinové mi byli sympatičtí, Colin je takový milý ňouma (ano, neuvěřitelně chytrý, ale v normálním životě prakticky nepoužitelný), Lindsay mi přijde jako správná holka a Hassan? Ten byl skvělý! Některým jeho hláškám jsem se smála i nahlas.

Příběh byl jednoduchý. Některé části mi dokonce přišly i nudné. A bylo tam strašně matematiky!!! I když se v Dodatku funkce vysvětlily velice zábavným způsobem, stále je nechápu... A už asi nikdy nepochopím :D Ale co mi tam chybělo úplně nejvíc? Ty typické filozofické myšlenky. Dobře, objevily se asi na posledních třech stránkách...

Vlastně mi přišlo, že se celou dobu Green hledá. Jakoby věděl, že psát umí, že vydá knížku, bude to román a že by to chtělo něco originálního. No jo, ale co? A když dopsal knihu, zavřel ji a řekl si: "Tak, a příště tam ty filozofické myšlenky budou od začátku do konce..." 

A tak vznikl John Green, jak ho známe třeba z Hvězdy nám nepřály.


Když tedy přihlédnu k tomu, že je to jeho první kniha...


Mé hodnocení: 75 %

A co vy? Četli jste Příliš mnoho Kateřin? Nebo si ji chcete koupit zítra, až bude 15 % sleva na knihy? Nebo vás recenze úplně odradila? Napište mi to do komentářů :)

Mějte se krásně a brzy se těšte na další recenzi, tentokrát od Martiny.
V.

Knihu Příliš mnoho Kateřin vydalo nakladatelství Knižní klub v roce 2015, přeložila Veronika Volhejnová. Má pevnou vazbu a 240 stran. V originále se jmenuje An Abundance of Katherines, v angličtině byla poprvé vydána v roce 2006.

8 komentářů:

  1. Knihu právě čtu. a pravda je jiná než ostatní Greenovy knihy, ale je úžasná! Mně se velmi líbí a má můj velký respekt, jelikož napsat knihu plné matematiky a nerozumět jí, je fakt umění hodné génia, či alespoň nadaného dítěte :) Určitě se těším na to, jak se děj v knize bude dál vyvíjet :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím. Ale pokud si mohu dovolit malý spoiler - ta matematika není pouze Greenova práce.. Jinak doufám, že i zbytek knihy se ti bude líbit.
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
  2. Pred pár dňami som knihu taktiež dočítala a páčila sa mi až na nejaké veci.. ja som jej dala 3.5/5 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se naše hodnocení skoro shoduje...
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
  3. Já od něj četla jen Aljašku a ta mě neskutečně zklamala. Ještě si přečtu ty Hvězdy, ale jsem docela skeptická. Kateřiny určitě v plánu nemám :) Nicméně moc pěkná recenze. Samotný námět zní docela zajímavě, z road tripu se toho dá hodně vyždímat, ale evidentně se Greenovi moc nezadařilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář. Zkus ty Hvězdy, ta se mi líbily nejvíc.. :)
      V.

      Vymazat
  4. Od Greena jsem četla pouze Hvězdy, ale tento týden bych chtěla začít s Aljaškou a pak mi ještě v knihovničce leží Papírová města. Na Příliš mnoho Kateřin jsem hodně zvědavá a doufám že se mi tato kniha bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat