pondělí 12. ledna 2015

NP: Top 5 knižních obálek 2014

Převelice vás zdravím, vítejte u dalšího Náhodného pondělku!

Dnes na téma Nejlepší obálky knih roku 2014. Letos nemám náladu na nějaká zdlouhavá shrnutí, ale tohle jsem si prostě NEMOHLA nechat ujít. Bylo to velice těžké (přeci jen to obrovské množství knih!), ale bavilo mě to. Vedle knihy máte vždy krátkou anotaci (abyste se o knize dozvěděli víc, přeci jen vzhled není vše, že?) a kurzívou i mých skromných (a ještě kratších) pár slov.

Co tedy dodat? Užijte si to nejlepší z roku 2014!!




5.  Stephen King - PAN MERCEDES

V nuzném městečku na americkém středozápadě dojde k neštěstí – neznámý řidič v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou a na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu ujede. Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň oznámí, že chystá mnohem strašlivější útok – plánuje zmasakrovat tisíce lidí. Policistu to probudí z letargie a nastane závod s časem, aby zločinci ve vražedném útoku zabránil.

Tak to vypadá fakt dobře! Od Kinga jsem zatím nic nečetla a myslím, že tohle nebude špatný začátek.. Obálka je taková krásně pochmurná a když jsem ji viděla ve výloze obchodu, nemohla jsem od ní odtrhnout oči. Jako by říkala: "Hej! Vidíš to? Jsem jiná. Vybočuji z řady stejně jako ten modrý deštník." Jo, tu si budu muset přečíst.

4. David Mitchell - TŘINÁCT MĚSÍCŮ

Psychologický román odehrávající se v zapadlé anglické vesničce během osmdesátých let dvacátého století. Hlavním hrdinou je třináctiletý chlapec s vadou řeči, jehož vtipně formulované postřehy nikdy nepřekročí bránu jeho rtů. Jason Taylor je zdánlivě obyčejný dospívající kluk, plachý, jemný a intelektuálně založený. To však nesmí odhalit žádný z jeho spolužáků, nedej bože, aby zjistili, že je Jason trvalým přispěvatelem místního plátku, kam dodává své verše. Přiznat před kamarády, že k Vánocům dostal poukázky na knihy a mapu Středozemě se rovná takřka sebevraždě. A protože Jason ví, co se sluší a patří, tváří se povzneseně, pokouší se kouřit své první cigarety a nekamarádit se s holkama. Zpověď dospívajícího chlapce je o to dojemnější a komplikovanější, že hlavní hrdina koktá. Tuto vadu se však snaží utajit, proto studuje potajmu slovníky cizích slov a rozšiřuje si slovní zásobu, aby měl po ruce vždy náhradní slovo, na které prozatím jeho "kat" nevyhlásil embargo.

Tato kniha také nevypadá vůbec špatně. Moc se mi líbí její hravá, veselá a barevná obálka, ale nevím, jestli si ji přečtu, přeci jen si nepřipadám jako třináctiletý chlapec :) 

3. Victoria Schwabová - ARCHIV

Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie. Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala. Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo…

Tak tahle obálka mě zaujala na první pohled. A vlastně i příběh. Pokud bude skutečně takový, jaký slibuje anotace, pak mě čekají dny, kdy "po mě nic nechtějte, protože čtu a kvůli vám rozhodně nebudu přestávat!"

2. John Green - PAPÍROVÁ MĚSTA

V Paper Towns se vám dostane příběhu o dospívání. Margo už se dávno s Quentinem nebaví a přátelí se s jinými, a na škole je považována za legendu. Může za to zejména její nespoutanost a časté dobrodružné několikadenní výpravy, kdy její rodiče šílí strachy i vzteky. Jednoho dne však Margo nečekaně zaklepe na Quentinovo okno a uprostřed noci ho vtáhne do jednoho z margovského dobrodružství. Druhý den se Margo neukáže ve škole, pak ani další. A Quentin zjistí, že pro něj zanechala vodítko, jak ji najít… Quentin začne pátrat a čím víc se noří do záhadného zmizení, tím méně si je jistý, kým vlastně Margo byla a jestli ji vůbec znal. Co vlastně chce on sám? A co jsou papírová města, na která Quentin ve spojitosti s Margo neustále naráží?

Papírová města jsem, jako každý správný fanoušek Greena, už četla. Nijak se netajím tím, že obálka byla jedním z mála, co se mi na tomto románu líbilo. Více podrobností si můžete přečíst v mé recenzi TADY (ale nezapomeňte se vrátit :) ).


1. Robert Galbraith - VOLÁNÍ KUKAČKY

Detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna.

I svou oblíbenou Rowlingovou jsem přečetla (recenze ZDE). A obálka? Řekla bych, že je to jeden z nejlepších obálkových počinů všech dob!!!



A to je konec. Musím říct, že to byl velice těžký boj vybrat JEN pět knih, protože za ten rok jich vyšlo doopravdy spoustu a asi milión z nich bylo fakt parádních.. Omlouvám se všem těm knížkám, které jsem (ať už chladnokrevně nebo s velkým přemáháním) vyřadila, vyhraje jen jeden pět...

A co vy? Souhlasíte s mým výběrem? Nebo jste snad našli něco hezčího než je Kukačka? To bych chtěla vidět! :D Každopádně, určitě se vyjádřete!!! Jsme rády za každý komentář.

Mějte skvělý týden, nezapomeňte na recenzi ve čtvrtek a jinak se "uvidíme" (alespoň v úvozovkách) zase v pondělí!

V.

6 komentářů:

  1. Krásné obálky, jen těch 13 měsíců se mi nelíbí :) Ten King je rozhodně nejhezčí, nikdy jsem ho neviděla, ale naprosto mě uchvátil :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je podle mě škoda.. Ale každý má rád něco jiného :)

      Vymazat
  2. Třináct měsíců vypadá úžasně! Ten obal se mi vážně hodně líbí.

    OdpovědětVymazat