středa 8. července 2015

KNIHOBITÍ UMBOKNIŽNÍK

I když název zní trochu jako zaklínadlo z Harryho Pottera, nejedná se o nic jiného, než o můj názor na fenomén, který poslední měsíce v Česku hýbe knihomolským světem - Knihobit.

Celý tento nápad se mi líbil hned od začátku. Chtěla jsem ho vyzkoušet už v květnu, ale než jsem se rozhoupala, byl vyprodaný. Tak jsem se rozhodla, že si nechám tuto super extra ultimátní nabídku nadělit za vysvědčení, které sice nebylo úplně krásné a mnozí pochybovali, jestli si nějaký dárek vůbec zasloužím, ale za to, co jsem kvůli němu musela všechno podniknout, si myslím, že ho mám zaslouženě.



Když balíček přišel, byli jsme zrovna na dovolené. Celou cestu zpátky jsem se těšila, jak si hned další den brzy ráno (ha ha) zajdu a poštu a balík si vyzvednu, rozbalím a budu v sedmém nebi. Ale známe to - nic nevychází podle plánu, zvláště o prázdninách ne.

Skutečnost vypadala takto: vstávala jsem o dvě hodiny déle, než jsem chtěla. Jakmile jsem vystrčila jen špičku nosu z domu, byla jsem celá zpocená, protože jsem si vybrala ten nejlepší čas na svůj výlet - teploty přes 35˚C ve stínu. Paráda! "No nic, nějaké horko mě přeci nezastaví, když si jdu pro NOVOU KNÍŽKU," říkala jsem si. Horko mě nezastavilo. Po půl hodině cesty jsem došla na poštu, kde mi velice ochotná paní pošťačka (to není ironie, budiž jí to přičteno k dobru) sdělila, že můj balík nemají. "Ó, výborně, táhnu se sem ÚPLNĚ ZBYTEČNĚ!!!" Byla jsem dost naštvaná. A taky nejistá, kde vlastně balík je. Nicméně jsem se vydala domů. Cestou jsem obvolala všechny možné i nemožné osoby, které by s vyzvednutím zásilky mohli mít cokoliv společného. Nikdo nic nevěděl. Připadala jsem si bezmocně jako kriminalista vyšetřující vraždu bez jediné stopy. Poslední možnost byla sousedka. "Ta to mít nebude," říkala jsem si, "ta by nám ten balík přinesla domů." No samozřejmě balík od pošťáka převzala ona, jen se neobtěžovala nám to oznámit. Skvěle, takže celé dopoledne jsem pobíhala v tom vedru po městě a jediné, co jsem z toho měla, bylo osm balíčků želatiny na zavařování a nanuk. Jo, a ještě jedno mléko, na to jsem zapomněla (Albert bylo jediné chladnější místo v celé čtvrti, tak jsem rovnou zašla na nákup).

Balíček jsem nakonec tedy našla a jak se říká - konec dobrý, všechno dobré.

A co jsem v balíčku dostala? Nebudu vás déle napínat.


Jé, bublinková folie!!! :D Nicméně - jdeme rozbalovat!

Jako první tu máme tu prapodivně vyhlížející rouru. Nebudu si hrát na blbou, koukala jsem i na jiné Knihobity, takže jsem věděla, co se v ní ukrývá. Je to tenhle super plakát! Fakt se mi líbí, protože já si na citáty a kreativní zpracování, které v současnosti hraničí s kýčem, potrpím. Takže za tohle dávám jedno malé nepodstatné plus žirafu.


Následně jsem rozbalila dopis. Přišlo mi velice milé, že bylo vidět, že si tvůrci doopravdy dali tu práci a do dopisu vnesli trochu osobního kontaktu. I kdyby to mělo znamenat, že jenom přepíšou oslovení. Myslím to vážně - mohl nám všem přijít dopis v tomto znění: 

Vážený/á čtenáři/čtenářko, 
jsme velice rádi, že jste si vybral/a naše služby. Velice si toho vážíme a doufáme, že se Vám námi vybraná kniha bude líbit.
Váš Knihobit

Klidně to mohli nechat i v tomto hermafroditím rodě. Na to by vlastně stačila vizitka, jak je to krátké. Nicméně, sloník pro vás.

Časopis Živá historie. Promiňte, ale to jste si asi spletli. Já jsem si neobjednala předplatné časopisu. A už vůbec ne o historii! Takže děkuji pěkně, ale za to máte piraňu.
Ne, vážně. Kdyby alespoň byl třeba s obecným přehledem nebo zeměpisem, který mě zajímá mnohem víc...



Tak co tu máme dál? Jo, tuto... 
Placka je super. Pokud to není dobře vidět, je to placka z Hvězdy nám nepřály s typickým okay? okay. Tady platí to samé co u plakátu - roztomilý kýč. Za placku tedy dávám zebru.

A teď to druhé. Ta divná, neidentifikovatelná, nepojmenovatelná... věc. Ptám se - vážně? Vážně?? Podložka pod myš? Navíc takováhle? V dnešní době? V dnešní době mobilů, tabletů a notebooků, kdy ani vlastně myš nemám??? Upřímně, ta je hrozná. Přímo hrozně hrozná. O to víc mě to štve, když se podívám na to, co dostali jiní. Penály, samolepky, náhrdelníky... dokonce i ty čelenky za 5 korun z eBaye jsou lepší!! Za tohle si zasloužíte tarantuli. A naštvaného varana! A (jaké je ještě nějaké fakt odpudivé zvíře?) hada! Tohle fakt ne.

Uff. Jdeme dál. Dostala jsem nějaké záložky a slevu na audioknížky. Já raději čtu, slyšela jsem jednu a půl knížky, byly fajn, ale když poslouchám, potřebuji klid a soustředění. A to já mám jen málokdy. Proto jsem jim úplně nepropadla. ALE dám jim druhou šanci. Jen nevím, kterou si vybrat. Na audio Hvězdy nám nepřály jsem zatím slyšela jen samou chválu, možná zkusím je. Pokud víte o nějaké super audioknížce, napište mi ji, prosím, do komentářů. Chtěla bych tu slevu využít a nechci vyhazovat peníze za nějakou nehezkou. Takže za toto dostává Knihobit jednu malou ještěrku.


A je tu zlatý hřeb Knihobita - kniha. Dostala jsem detektivku Posedlost od britského spisovatele Neila Crosse.


Anotace: Seznamte se s Johnem Lutherem, šéfdetektivem inspektorem, specialistou na vraždy, s mimořádnou rychlostí při řešení případů. Je obsesivní, instinktivní a náruživý. Nikdo, kdo kdy stál na jeho straně, o něm nemůže říci nic špatného. Ale nyní se proslýchá, že je Luther špatný – ne zkorumpovaný, ne podplacený, ale ztrápený. Po letech řešení těch nejzvrácenějších zločinů v drsném londýnském podsvětí vzkypěl jeho potlačovaný vztek, který někdy sotva dokáže ovládat. Občas jej to dovádí na pokraj šílenství a nutí dělat věci, které by žádný jiný detektiv neudělal a neměl dělat.


O knize jsem nikdy neslyšela, takže k ní zaujímám spíše neutrální postoj. Nicméně podle anotace nevypadá vůbec špatně, takže si ji přečtu a uvidím. Za Posedlost uděluji lva (tedy, ne toho Českého).


A to je vše, co jsem dostala. Zde se můžete podívat na všechno pohromadě a zbývá už jen závěrečné hodnocení.


Shrňme si, co jsem udělila za zvířata.
Ta kladná byla: 
A ta záporná:




Je jasně vidět, že nakonec se mi Knihobit líbil. Ale s hodně odřenýma ušima. 
Lituji těch čtyř stovek? Ne! 
Koupila bych si ho znovu? No, nevím, nevím... Možná když mi autoři svatosvatě slíbí, že už nebudou posílat podložky pod myš jako druhý největší dárek :)

Myslím, že Knihobit má jisté rezervy a bude s ním ještě hodně práce. Ale děkuji vám za to, že jste do toho šli a umožnili jste nám, všem knihomolům (kteří si tedy balíček koupí) zažít překvapení, často i příjemná. Jen tak dál!

V.

P. S.: Já to myslela vážně - která ta audioknížka je dobrá? Povídejte!

14 komentářů:

  1. Knihobit se mi hodně líbí jako nápad, ale provedení podle mě zatím pokulhává. Ocenila bych, kdyby ty ostatní dárky nebyly takové cetky, spoustu z toho jsem viděla na ebay. Jediné, co se mi kromě knížek líbilo, byl ten plakát, ale jinak je to nic moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, naprosto souhlasím! Doufejme, že se časem i to provedení zlepší.
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
  2. Ono je podle mě to dolaďování obsahu těžké - každému se líbí něco jiného a člověk nikdy neví, čím se zrovna trefí :) Tak snad se bude líbit alespoň knížka ;) Já si Knihobita nejspíš objednávat nebudu, zrovna u knížek ráda vím, co kupuju - místo není a peníze už vůbec ne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím naprosto souhlasím - nikdy se nezavděčíte všem. Myslím si ale, že kdyby autoři udělali třeba nějaký průzkum-dotazník o tom, co by se nám v Knihobitovi líbilo, možná by si udělali obrázek, co doopravdy zlepšovat.
      Já mám podobné knížky ráda, ještě uvidím, jak se mi bude líbit styl psaní a vlastně celý příběh.
      Není to nejlevnější, ale já si říkala, že to vyzkouším...
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
  3. Já jsem byla se svým balíčkem spokojená, ale jak vidím balíčky ostatních, tak jsem teď trochu na vážkách, jestli si hned kupovat další nebo počkat třeba až na srpen. Máš pravdu že ta podložka pod myš je strašná. Mně se třeba z minulých balíčků strašně líbily ty notýsky nebo sovičky na krk. No jako je to složité, sama nevím co bych do toho balíčku dávala za dárky, není to jednoduché. Možná bych zůstala u nějakých drobností ale opravdu se držela knížek. Třeba ty tužky s citátem jsou super, placky, záložky. Já jsem si třeba teď nedávno koupila za pár korun náramek se zlatonkou nebo obraceč času jako přívěsek na krk, což si myslím že by spousta holek ocenila víc než třeba tuhle podložku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně celkově přišel květnový balíček lepší než ten v červnu.
      Já to brala s rezervou a neočekávala jsem nic extra, ale stejně :)
      Osobně bych zkusila navázat spolupráci s Origoškou nebo s Knižním vesmírem, obě stránky mají skvělé doplňky spojené i s knižní tématikou.
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
  4. Sice některé balíčky vypadají naprosto božsky, ale nějak vím, že by to nebylo nic pro mě. Jednak si za ty peníze raději koupím nějaké knížky sama (strávím neuvěřitelnou dobu v knihkupectví a budu se dlouze rozmýšlet :D), jednak vím, že různých blbinek mám doma spoustu. (I když ty různé sovičky vypadají skvěle a plakát taky.) Co se týče audioknih, sice nevím, jak jsi na tom s žánry, ale doporučím Analfabetku, která uměla počítat (http://hrbitov-meho-ja.blogspot.cz/2015/06/o-pravdepodobnosti-nepravdepodobneho.html), je vtipná a šílená, nic složitého. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě blbin není nikdy dost :D
      Děkuji za tip - Analfabetku jsem nečetla. Žánrově nijak extrémně vyhraněná nejsem, jen dívčí románky moc nemusím.
      Děkuji za komentář.
      V.

      Vymazat
  5. Tak knihu ti upřímně přeju, zaujala mě, a asi si ji koupím :D. A jinak super článek, prý "hermafrodití rod" :D :D.Jsi mě dostala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to chceš zkusit, zde je soutěž o tři výtisky: https://docs.google.com/forms/d/1AHcGFQSf69KYIMfs8PDreOoisdmjoXTMWyieWK-iuUE/viewform
      Jinak, děkuji mockrát za komentář :)
      V.

      Vymazat
  6. Zajímavý nápad, asi Knihobit taky zkusím... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Fuj, málem jsem zahodila mobil, jak jsem se lekla toho hnusneho pavouka :-D jooo kycova podložky pod myš....... me se líbily zapisniky a ty vtipné lepicí papírky - takže je jasné, ze ty jsem nedostala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D
      Mně se také velice líbily ty zápisníky, bohužel jsem žádný nedostala :(
      V.

      Vymazat